print-image

Ik kreeg de diagnose diabetes toen ik 20 was. Direct na mijn diagnose heb ik me voorgenomen om diabetes niet in de weg te laten staan bij de dingen die ik wil doen. Sterker nog: door de diagnose kwam het besef dat het leven kort is en ik er dus beter maar iets leuks van kan maken. Juist de dingen doen die een beetje buiten mijn comfort zone liggen en diabetes geen invloed laten hebben op mijn beslissingen of vakantieplannen. Maar nu heb ik mijn vakantieplannen toch gewijzigd…

Veel mooie reizen gemaakt

Leonneke_gewijzigde vakantieplannenHet maken van mooie reizen is absoluut één van die dingen: zo ging ik een paar maanden voor mijn studie naar Turkije en na mijn afstuderen drie maanden voor taallessen en vrijwilligerswerk naar Zuid Amerika. Ook toen ik eenmaal een fulltimebaan had, maakte ik meerdere mooie verre reizen, waaronder ook een paar in mijn eentje. Al mijn (diabetes)spullen in mijn backpack en gaan!

Diabetes houdt mij niet tegen

Geen moment heb ik gedacht dat ik door diabetes meer risico zou lopen dan ieder ander zonder diabetes. Overal op de wereld zijn immers mensen met diabetes en ik ging goed voorbereid op reis. Ik had er het volste vertrouwen in dat alles goed zou gaan en het ging ook altijd goed. Ik zorg al 14 jaar voor mijn eigen diabetes en ook aan de andere kant van de wereld gaat dat prima. Zo zeg ik nog steeds, ook jaren na mijn diagnose, dat diabetes mij niet tegenhoudt om te doen wat ik wil en te gaan en staan waar ik wil.

Lees ook: Ik ga op reis en ik neem mee…

Onzekerheid door corona

Leonneke_gewijzigde vakantieplannenEn toen kwam corona. De hele wereld staat op zijn kop. Iedereen gaat er anders mee om en adviezen zijn niet eenduidig. Ik heb al zo vaak opgezocht of je als diabeet nou wel of niet meer risico loopt: een duidelijk antwoord is niet te vinden. De combinatie diabetes en corona maakt me onzeker: zal ik extra ziek worden als ik corona zou krijgen? Welke effecten zou het hebben op de lange termijn? Zal mijn nu mooi ingestelde diabetes er ontregeld door kunnen raken?

Lees ook: Coronacrisis en diabetes: hoe diabetes dan toch mijn leven bepaalt

Dus ben ik maar heel voorzichtig. Ik ben nog steeds veel thuis, heb al maanden geen gebruik gemaakt van het OV (terwijl ik dat dagelijks deed) en ik ben nog maar één keer uit eten geweest. Vrienden en familie zien we wel weer af en toe, maar altijd op afstand en veel minder dan voorheen.

Vakantieplannen gewijzigd

Vlak voor corona het land stilzette, boekten wij een vlucht naar Rhodos (Griekenland) voor september. Goede vrienden van ons gaan daar trouwen, onder de Griekse zon. Wat een heerlijk vooruitzicht: een Grieks eiland, met leuke mensen om ons heen, een prachtig huwelijk en een week vol ontspanning, plezier en lekker eten.

Maar hoe leuk dit vooruitzicht ook is: we hebben besloten om niet te gaan. We hebben onze vakantieplannen gewijzigd. Een ontzettend lastige beslissing, want het huwelijk van vrienden zeg je niet zomaar af. Maar als ik al maanden voorzichtig doe in Nederland, is het dan verstandig om in een vliegtuig te stappen? Wil ik dan verblijven in een land waar alle regels anders zijn? Stel ik mezelf dan niet juist bloot aan risico’s die ik al maanden probeer te vermijden? Niet gaan is absoluut de verstandigste beslissing. Maar leuk is het niet.

Diabetes raadgever

Zou ik wel zijn gegaan als ik geen diabetes had? Geen idee. Maar ik denk dat dit de eerste keer is dat ik mijn diabetes écht als raadgever heb gebruikt. Ik baal ervan, omdat dit juist is wat ik nooit wilde. Maar dit is hoe het is. Better safe than sorry!

Hoe ervaar jij dit? Heeft jouw diabetes invloed op de beslissingen die je maakt? En is dat anders geworden door corona? Laat het mij weten in de reacties.

Meer lezen?

Leonneke van der Voort (1985), kreeg op haar twintigste de diagnose diabetes type 1. Ze deelt haar dagelijkse leven en passie voor eten op Instagram als @mysweetbalance en deelt gezonde recepten op haar eigen blog www.mysweetbalance.com.

Een reactie

Reageer