print-image

Voor veel mensen draait de jaarwisseling om samenzijn met vrienden en familie, wijn, klein vuurwerk en oliebollen. Omdat ik de ‘sociale druk’ rondom oud en nieuw lastig vind, merk ik dat ik steeds meer in mijn eigen coconnetje kruip. In dat coconnetje reflecteer ik op het afgelopen jaar en stel ik doelen voor het nieuwe jaar. Deze keer heeft dat ook geresulteerd in een aantal diabetes gerelateerde goede voornemens. Want: een nieuw jaar, nieuwe kansen!

Hoe het ging in 2020

Diabetes wise ging het niet heel goed. Maar het ging ook niet bijzonder slecht. Ik was een beetje uit mijn doen, het was nu eenmaal een gek jaar. En daardoor voelt het als een mager zesje. Het is allemaal goed gegaan. Maar het ging niet van harte. De doelen die ik mijzelf had gesteld heb ik net wel of net niet gehaald. Maar de cijfers stonden zeker niet allemaal in het groen.

Mijn diabetes goede voornemens voor 2021

Dat het in 2020 niet echt van harte ging, is natuurlijk jammer.  Daarom wil ik er in 2021 weer vol voor gaan. Over een tijdje krijg ik een nieuwe insulinepomp omdat de garantietermijn van mijn vorige insulinepomp verlopen is. En ik hoop dat ik daardoor ook een extra boost aan motivatie krijg om mijn goede voornemens waar te gaan maken!

Meer regelmaat in mijn voedingspatroon

Het gebeurt nu regelmatig dat ik de ene dag een totaal aantal koolhydraten eet van 90 gram, en de dag daarna een totaal heb van 250 gram. Deze schommelingen, maar ook de grote hoeveelheid aan koolhydraten, maken het onnodig lastig om mijn bloedglucosewaarden in balans te houden. Daarom wil ik graag elke dag tussen de 100 en 150 gram koolhydraten gaan eten.

Meer aandacht besteden aan mijn bloedglucosewaarden

Het afgelopen jaar dacht ik veel te vaak: “Ja doei, het zal wel.” Hierdoor had ik vaker hogere bloedglucosewaarden en zagen mijn daggemiddelde en time in range er niet altijd even goed uit. In 2020 was mijn streven om 75% van de tijd met mijn bloedglucosewaarden within range te zitten. En ondanks dat dat al een hele uitdaging was, leg ik die lat in 2021 nog iets hoger voor mijzelf; namelijk op 80%.

Meer bewegen

In de eerste helft van 2020 was ik super fanatiek aan het hardlopen en stond ik regelmatig op mijn yogamatje voor de televisie. Tijdens de tweede helft van het jaar gooide ik de handdoek in de ring en heb ik helemaal niks meer gedaan aan sport… In 2021 wil ik dit weer gaan oppakken. Het zal wat extra aandacht van mij vragen om mijn bloedglucose voor, tijdens het na het sporten in balans te houden, maar hopelijk wordt het sporten snel weer onderdeel van mijn vaste routine, zodat mijn bloedglucose instellingen daar ook weer op aangepast kunnen worden.

Wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar?

Over mij

Lauriëtte de RuiterLauriëtte de Ruiter werd op haar 24ste gediagnosticeerd met diabetes type 1. Op haar blog wishflower.nl schrijft ze over de leuke dingen in het leven, maar ook over een leven met diabetes en hoe zij daarmee omgaat.

Reageer