print-image

Boeken over diabetesTijdens mijn verhuizing een aantal maanden geleden, heb ik flink huisgehouden in mijn boekenkast. De leuke boeken zijn naar de ‘hall of fame’ verhuisd en de minder leuke boeken zet ik op Marktplaats óf geef ik weg. Dat betekent dat mijn boekenplank in mijn nieuwe huis weer ruimte heeft voor een aantal nieuwe boeken! Hiervoor ben ik op zoek gegaan naar boeken over diabetes. Ik heb een aantal hele interessante boeken gevonden, die ik graag met jullie deel!

Nog nooit een boek over diabetes gelezen 

Voor iemand die bijna haar vijfjarig diabetes-jubileum bereikt heeft, klinkt dit misschien onverwachts: ik heb nog nooit een boek over diabetes gelezen. Veel verder dan tijdschriften en artikelen kwam ik nooit, omdat ik merkte dat ik het dan wel weer even genoeg vond. Maar na bijna vijf jaar heb ik mijn eigen ervaring, mijn eigen mening en mijn eigen leven met diabetes. Iets wat voor mij belangrijk is om te hebben, voordat ik over de verhalen en ervaringen van anderen ga lezen. Ik ben namelijk altijd ‘bang’ geweest dat ik klakkeloos anderen zou nadoen. En voor de één werkt dat misschien, maar voor mij (denk ik) niet. Ik lees liever over de ervaring van iemand anders en haal daar dan op basis van mijn eigen ervaringen de lessen en tips uit die voor mij nuttig kunnen zijn.

Waar zijn alle boeken over diabetes type 1?! 

Het verbaast mij soms hoe weinig boeken er tot nu toe geschreven zijn over diabetes type 1. Als je bij de gemiddelde online boekenwinkel zoekt op diabetes zijn er honderden resultaten, waarvan slechts een aantal gerelateerd zijn aan een leven met diabetes type 1. Binnen dit kleine aantal heb ik een paar boeken over diabetes gevonden waar ik heel erg nieuwsgierig naar ben! 

Think Like a Pancreas van Gary Scheiner

A Practical Guide to Managing Diabetes with Insulin

Dit is misschien wel het bekendste boek dat geschreven is over diabetes type 1. Daarom wordt dit boek regelmatig aangeraden om te lezen na de diagnose. Think Like a Pancreas: uiteindelijk is dat wat er van je verwacht wordt. Denken, maar ook proberen te handelen zoals je eigen alvleesklier normaal gesproken zou doen. Het boek schijnt vooral informatief te zijn en best wel een medische insteek te hebben. Maar ik ben heel benieuwd hoeveel nieuws er nog te leren is. 

Doe mij maar diabetes van Loes Heijmans-Beek 

Over uitdagingen, dromen, angst, frustratie en echte liefde

Vorig jaar oktober bracht ik samen met de bloggers-crew van Roche een bezoek aan de EASD in Berlijn, één van de grootste evenementen over diabetes binnen Europa. Tijdens deze trip ontmoette ik Loes en kwam ik er al vrij snel achter dat ze niet alleen supergezellig reisgezelschap is, maar ook een boek heeft geschreven! Het boek gaat over de periode waarin ze gediagnosticeerd werd met diabetes type 1 en over alle uitdagingen die er sindsdien op haar pad zijn gekomen. Inmiddels is er zelfs een vervolg op het boek, waarin ze schrijft over haar zwangerschap en moederschap. 

Bright Spots & Landmines van Adam Brown

The Diabetes Guide I Wish Someone Had Handed Me

Het boek dat bovenaan mijn verlanglijstje staat, is het boek geschreven door Adam Brown. Hier heb ik zulke goede verhalen over gehoord! Het boek is onderverdeeld in vier categorieën: Food, Mindset, Exercise en Sleep. Ook geeft Brown tips vanuit de praktijk. Volgens de auteur zijn ‘bright spots’ de dingen die goed gaan en die we kunnen blijven doen, of zelfs vaker moeten doen. De ‘landmines’ zijn dingen die we beter kunnen vermijden en die niet zo goed werken. Ik ben heel erg benieuwd hoeveel van de tips ik kan toepassen op mijn eigen leven met diabetes.

Welke boeken over diabetes staan er op jouw verlanglijstje?

 

Meer lezen?

Lauriette de Ruiter profielLauriëtte de Ruiter werd op haar 24ste gediagnosticeerd met diabetes type 1. Op haar blog wishflower.nl schrijft ze over de leuke dingen in het leven, maar ook over een leven met diabetes en hoe zij daarmee omgaat.

Een reactie

  • Annemarie balk schreef:

    Hi Lauriëtte, ik las zojuist jouw blog over boeken en diabetes type 1. Nou heb jij dit blog in november geschreven en per 11 december is mijn boek ‘Prikken & spuiten – De onzichtbare wereld achter een chronische ziekte’ uitgekomen. Het gaat over schaamte, eenzaamheid, kwetsbaarheid, imperfectie, mentale druk en doorgaan. Wie weet vind je het interessant om eens te lezen. Hartelijke groetjes, annemarie

Reageer