print-image

Om het managen van mijn bloedglucosewaarden ‘makkelijker’ te maken, probeer ik maximaal 30 gram koolhydraten per maaltijd te eten. Het vergt een beetje zelfdiscipline, maar het is een realistisch en haalbaar doel. Het wordt een stuk lastiger wanneer je veel pasta, rijst of andere koolhydraatrijke maaltijden eet. De basis van dit soort gerechten brengt de meeste koolhydraten met zich mee. Zo kom je met een simpele rijst- of pastamaaltijd al snel aan de 50-60 gram koolhydraten per maaltijd. Gelukkig zijn er tegenwoordig superveel low-carb alternatieven voor o.a. rijst en pasta. Benieuwd naar mijn favoriete koolhydraatarme recepten voor mensen met diabetes? Lees snel verder!

Koolhydraatarme gerechten 

De afgelopen tijd heb ik een aantal koolhydraatarme alternatieven voor pasta, rijst, pizza en wraps geprobeerd. De conclusie: ik ben er heel erg over te spreken! Eerlijk is eerlijk: als je verwacht dat het echt een één op één vervanger is, dan moet ik je helaas teleurstellen, maar het verschil in koolhydraten is het waard! Met de juiste ingrediënten maak je een maaltijd die niet alleen overheerlijk is, maar die ook erg gezond is. Een lekkere maaltijd hoeft namelijk echt niet veel koolhydraten te bevatten. Ontdek snel mijn favoriete gerechten. Eet smakelijk!

Lees ook: Diabetesrecepten: low-carb spaghetti met chorizo

Low-carb alternatieven voor pasta 

Van alle low-carb alternatieven is deze vervanger voor pasta het meest bekend: de courgette pasta. Je kunt zelf met een spiraalsnijder spaghetti maken van courgette, maar het is tegenwoordig ook kant-en-klaar te verkrijgen in de meeste supermarkten. Een ander koolhydraatarm alternatief is spinazie lasagnebladen. En dan niet de ‘verde’ versie, wat eigenlijk nog steeds gewone pasta is, maar de ‘echte’ spinazie lasagnebladen. Daarmee daal je zo van 69 gram koolhydraten per 100 gram, naar 14 gram per portie! Een andere optie voor in de lasagne zijn pompoenbladen, ook lekker!

Koolhydraatarme recepten - lasagne
Koolhydraatarme alternatieven voor rijst 

Koolhydraatarme recepten diabetes rijstAls een alternatief voor rijst kun je zo’n beetje alle groenten gebruiken, zolang je de groenten maar klein maakt. Toch zie je dat bloemkool en broccoli de meest voorkomende alternatieven zijn. Deze groenten zijn namelijk stevig en bootsen de structuur van rijst het best na. Zo ga je van ongeveer 68 gram koolhydraten per 100 gram, naar 3 gram koolhydraten. En dit is mooi meegenomen: als je deze groentealternatieven gebruikt, bereik je ook eenvoudig de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag.

Koolhydraatarme wraps 

Wraps koolhydraatarm voeding diabetesOok voor tortilla wraps is er een mooi low-carb alternatief te vinden, welke ook vooral op basis van groenten is. Met deze low-carb tortilla wraps behaal je iets minder winst wat betreft koolhydraten. De normale wraps, zoals we deze kennen, bevatten namelijk ongeveer 55 gram koolhydraten per 100 gram. Met deze groentewraps zit je rond de 37 gram. De wraps zijn verkrijgbaar op basis van verschillende groenten, waaronder: paprika, wortel en bieten.

Pizza met weinig koolhydraten 

My all time favorite, pizza! Het maakt vaak niet eens uit wat je op een pizza hebt qua topping, want veel koolhydraten zitten er sowieso wel in dankzij de bodem. Ook daar is weer een oplossing voor gevonden. Namelijk…. voel je hem al aankomen? Pizzabodems op basis van groenten! En ook hier zie je veelal dat bloemkool weer een goed alternatief is. Ook daar is er weer een winst te behalen van ongeveer 10 gram koolhydraten per 100 gram. Niet superveel, maar ook hiervoor geldt: alle kleine beetjes helpen.

Lees ook: Koolhydraat ratio en insulinegevoeligheid

Heerlijke koolhydraatarme recepten voor mensen met diabetes 

Je ziet het: koolhydraatarme recepten voor mensen met diabetes in overvloed! Tijdens het experimenteren met deze low-carb alternatieven, heb ik een low-carb rijst, lasagne en tortilla maaltijd bereid! Waarvan zeker de rijst en lasagne maaltijden écht super low-carb (<15 gram koolhydraten) zijn. Ik ben erg te spreken over de gerechten! Welke koolhydraatarme recepten zie jij graag in de toekomst voorbijkomen?

Meer lezen?

Lauriëtte de RuiterLauriëtte de Ruiter werd op haar 24ste gediagnosticeerd met diabetes type 1. Op haar blog wishflower.nl schrijft ze over de leuke dingen in het leven, maar ook over een leven met diabetes en hoe zij daarmee omgaat.

2 Reacties

Reageer