print-image

Het drinken van alcohol heeft nooit een hele grote of belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Niet vóór de diagnose van diabetes, maar ook niet erna. Toch is er wel het een en ander veranderd. Vóór de diagnose van diabetes kon ik onbezorgd dronken worden, als ik dat al zou willen. De kater van de volgende dag was mijn enige zorg. Maar nu ik door het leven ga met diabetes, komen er iets meer zorgen bij kijken.

Diagnose op latere leeftijd

Wanneer ik de vraag krijg op welke leeftijd ik gediagnostiseerd ben met diabetes, antwoord ik regelmatig dat ik ‘blij’ ben dat ik op dat moment al 24 jaar oud was. En voor sommige mensen klinkt dat misschien gek en doet het misschien zelfs pijn als ik dat zeg. Maar één van de redenen (en er zijn er meer) waarom ik daar ‘blij’ mee ben, is dat ik onbezorgd heb kunnen experimenteren met het roken van sigaretten, het drinken van alcohol en het gebruiken van softdrugs. En ja, ik weet dat het allemaal niet goed voor je is. Ik ben er ook niet per se trots op. Maar ik had de mogelijkheid, zonder mij zorgen te hoeven maken over het hebben van diabetes.

De risico’s van het drinken van alcohol

Er zitten namelijk nogal wat risico’s aan het combineren van alcohol en het hebben van diabetes. Het meest bekende en voor de hand liggende risico is natuurlijk het kwijtraken van de controle. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik dronken was en door vrienden via de trap naar mijn zolderkamertje op de derde verdieping ben gesleept. Daar heb ik zeker een aantal uren bij het toilet gezeten. Niet heel charmant. Ook niet heel erg prettig. Maar een stuk gevaarlijker op het moment dat je diabetes hebt, omdat je zelf niet langer de controle hebt.

Een ander risico is dat je in een hypo terechtkomt. Het effect van alcohol op je bloedglucosewaarden kan soms heel erg onvoorspelbaar zijn. Daardoor kun je zonder dat je het verwacht in een hypo terechtkomen, met alle gevolgen van dien. Doordat je onder invloed bent én je lichaam druk bezig is om de alcohol in je lichaam af te breken, krijg je niet de juiste signalen. Je lichaam is dan niet in staat om bij te springen op het moment dat het nodig is. Het is daarom erg belangrijk om, zeker gedurende de nacht, je bloedglucosewaarden goed in de gaten te houden.

Het drinken van alcohol na de diagnose

e risico’s van alcohol in combinatie met het hebben van diabetes, zorgde er bij mij voor dat ik na de diagnose voor ruim twee jaar geen druppel alcohol heb aangeraakt. Ik vond het eng, een te groot risico. En ik vond het eigenlijk wel prima om helemaal geen alcohol meer te drinken. Ik deed het toch al bijna nooit. Totdat ik in een andere levensfase kwam, waarin ik mij in een andere omgeving en in een ander gezelschap bevond. Doe eens gek, ik bestel ook een glas wijn. En van het één kwam het ander.

Gaandeweg, in hele kleine stapjes, begon ik weer alcohol te drinken. In de eerste paar jaren deed ik dat heel voorzichtig met één of twee glazen wijn en hield ik mijn bloedglucosewaarden nauwlettend in de gaten. Inmiddels weet ik dat het voor mij met het drinken van wijn allemaal wel goed gaat. En dat het weinig complexiteit toevoegt aan het managen van mijn diabetes. In de afgelopen jaren ben ik alcohol zelfs heel erg gaan waarderen. Wijn is niet langer wijn, maar wijn is een goede Albariño uit Rías Baixas of een Sauvignon uit Marlborough.

Met het drinken van grotere hoeveelheden alcohol en sterke drank ben ik echter nog steeds heel erg voorzichtig. Als ik ook maar een klein beetje het gevoel heb dat ik mogelijk net iets over het randje ga, dan zet ik een alarm midden in de nacht en informeer ik iemand in mijn omgeving zodat er in ieder geval iemand op de hoogte is. Maar het beste blijft natuurlijk gewoon om te drinken met mate, of zelfs helemaal niet! 😉

Hoe ga jij om met het drinken van alcohol in combinatie met diabetes?

Over mij

Lauriëtte de RuiterLauriëtte de Ruiter werd op haar 24ste gediagnosticeerd met diabetes type 1. Op haar blog wishflower.nl schrijft ze over de leuke dingen in het leven, maar ook over een leven met diabetes en hoe zij daarmee omgaat.

Reageer