print-image

Meedoen aan de ramadan wanneer je diabetes hebt is mogelijk, maar vereist wel enige aandacht. Bij mensen met type 2 diabetes zonder complicaties kan in goed overleg met de zorgverlener de medicatie aangepast worden, voordat ze aan de vastenperiode deelnemen. Mensen met type 1 diabetes, mensen met ernstige hypoglycemie of hypoglycemie-unawareness, mensen met complicaties aan bijvoorbeeld hart en nieren en zwangere vrouwen worden geadviseerd om niet te vasten. Bij twijfel over een mogelijke vrijstelling kan je contact met een imam opnemen.

Wie zijn er in het algemeen vrijgesteld van vasten1:

  • kinderen tot de puberteit
  • ouderen die te zwak zijn om te vasten
  • mensen met een chronische ziekte die elke dag medicijnen gebruiken
  • personen met dementie of een verstandelijke beperking
  • mensen met een psychiatrische ziekte

Waarom voorzorgsmaatregelen nemen in geval van diabetes?

Wanneer je diabetes hebt en aan de ramadan deelneemt, moet je voorzorgsmaatregelen nemen om je bloedglucose in balans te houden. Het is belangrijk om hypoglycemie gedurende de dag en hyperglycemie in de nacht te voorkomen. Hoe herken je de symptomen van een hypo en een hyper zodat je hier tijdig op kunt reageren? Wanneer het mogelijk is, controleer dan je bloedglucose zoals je dat met je zorgverlener hebt afgesproken. Zorg voor een gebalanceerd voedingspatroon tijdens de Iftar, waarbij je voorzichtig bent met suikers. Drink voldoende, maar wees voorzichtig met zoete dranken.

Voorkom hypoglycemie

Tijdens het vasten is het risico van een lage bloedglucose hoger dan tijdens andere dagen. Voel je een hypo aankomen of heb je lage bloedglucosewaarden? Dan is het absoluut noodzakelijk om het vasten te verbreken en direct de maatregelen te nemen die je met je zorgverlener hebt afgesproken. Neem ook contact op met je zorgverlener wanneer je ziek bent of erg vermoeid.

Voorkom hyperglycemie

Wanneer je weer gaat eten, neemt het risico op snelle stijging van je bloedsuikerspiegel enorm toe. Om een hyper te voorkomen, is het verstandig om gezond voedsel – de juiste balans in suikers en vetten – te eten. Wanneer je hierin advies wilt, dan kun je de diëtist vragen welke gerechten of voeding zich hiervoor het beste lenen.

Tips en lekkere recepten voor de ramadan vind je op de site van het Diabetes Fonds.

 

1) Population-based study of diabetes and its characteristics during the fasting month of ramadan in 13 countries: results of the epidemiology of diabetes and ramadan 1422/2001 (EPIDIAR) study. Salti I, Bénard E, Detournay B, Bianchi-Biscay M, Le Brigand C, Voinet C, Jabbar A; EPIDIAR study group. Source. Division of Endocrinology and Metabolism, American University of Beirut, Lebanon.

Reageer