Jaarlijks gaan ongeveer een miljoen Nederlanders op wintersport. Van december tot en met maart, van kerstvakantie tot en met voorjaarsvakantie, vier maanden plezier en drukte in de sneeuw. Skiën, snowboarden, wandelen in een sprookjesachtig mooie omgeving. Als je diabetes hebt, zijn er wel een aantal (extra) dingen waar je op en om de piste aan moet denken.
Het populairste wintersportland is Oostenrijk. Ruim de helft van de wintersporters uit ons land is daar te vinden. Frankrijk staat al jaren op nummer twee, Zwitserland, Duitsland en Italië wisselen elkaar af op de derde plaats. Het zijn verschillende wintersportgebieden die in ieder geval één ding gemeen hebben: het is er meestal koud. Dat is iets waar je met diabetes zeker rekening mee moet houden.
Let op de kou
Het is belangrijk dat je insuline niet te koud wordt. Zorg er daarom voor dat je je insuline dicht op je lichaam draagt als je buiten bent en niet bijvoorbeeld in je buitenjaszak of rugzak. Ook je andere ‘diabetesmaterialen’, zoals strips en meter kunnen slecht tegen de kou. Probeer die dus een beetje warm te houden. Kou kan een onjuist meetresultaat geven. Als het vriest is het handig om je bloedsuiker, indien mogelijk, binnen te meten. Draag je een pomp, let er dan op dat het infuusslangetje goed onder je kleren zit. Als het slangetje bevriest, kan de insuline ook bevriezen.
De hele dag in beweging
Wintersport is een actieve vakantie. Je bent meestal de hele dag buiten en in beweging. Dat betekent in de regel dat je minder insuline nodig hebt. In overleg kun je je insulinepomp tijdens de vakantie misschien anders instellen. Als je spuit is het mogelijk verstandig om je langwerkende insuline te verlagen. Bespreek dit altijd vooraf met je diabetesverpleegkundige.
En dan de après-ski
Daarnaast is voor sommige wintersporters de après-ski ook een belangrijk onderdeel van de vakantie. Voor uitgaan en drinken geldt voor jou wat voor iedereen geldt: ken je eigen grenzen. Zeker in combinatie met de kou buiten is het verstandig om je verstand er wel een beetje bij te houden als je feest viert tijdens de après-ski.
Dan zijn er nog wat voorzorgsmaatregelen voor het geval er iets misgaat. Neem bijvoorbeeld een verklaring mee in de taal van het land waar je bent waarop staat dat je diabetes hebt en wat er in noodgevallen moet gebeuren. Het is verstandig om Glucagon mee te nemen op reis. Zorg ook voor voldoende teststrips en, als je een insulinepomp gebruikt, voor een extra pomp voor de vakantieperiode. Het is ook verstandig om niet alleen te gaan skiën, snowboarden of wandelen. Neem iemand mee voor de zekerheid en voor de gezelligheid.