print-image

Sporten is gezond, dat weten we allemaal. Maar wanneer je diabetes type 1 hebt, ligt de moeilijkheidsgraad hoger. Hypo’s of hypers kunnen je workout behoorlijk dwars zitten. Het is daarom belangrijk om te weten welke soort sporten er zijn en waarom deze kunnen verschillen in de manier waarop ze je bloedsuikers beïnvloeden. Zo kun jij jezelf beter voorbereiden en de kans op hypo’s of hypers verkleinen.

Drie soorten sport

Je kunt iedere sport onderverdelen in drie soorten. En iedere soort heeft weer een ander effect op de bloedsuikers (1).

Aerobic / Aerobe sporten

Hier ben je ongetwijfeld goed bekend mee. Bij aerobe sporten kun je denken aan joggen, fietsen, hiken, zwemmen, skeeleren maar ook wandelen. Deze activiteiten hebben de neiging om je bloedsuikers te doen zakken.

Wat aerobe sporten met elkaar gemeen hebben is dat ze over het algemeen laag in intensiteit zijn en je hartslag voor langere duur hoger houden dan wanneer je niet sport.

Het gevolg is dat je lichaam (tijdelijk) insulinegevoeliger wordt, met een potentiële hypo tot gevolg.

Anaerobic / Anaerobe sporten

Dit is meer mijn straatje. Bij Anaerobe sporten kun je denken aan krachttraining, maar bijvoorbeeld ook aan HIIT workouts. Deze activiteiten hebben de neiging om je bloedsuikers te doen stijgen.

De gemene deler is dat de activiteiten vaak hoog in intensiteit zijn, maar wel voor kortere duur. Afgewisseld met periodes van rust.

Door de hoge intensiteit gebruikt je lever opgeslagen glucose uit zijn glucosevoorraad om je te voorzien van energie voor je oefening. Deze glucose komt in je bloedstroom terecht, waardoor je bloedsuiker kan gaan stijgen.

Een mix van aerobe en anaerobe sporten

Tot slot zijn er ook veel soorten sport waarbij je eigenlijk een mix hebt aan momenten met hogere en lagere intensiteit.

Een goed voorbeeld hiervan is de spits tijdens een voetbalwedstrijd. Deze moet soms een flinke sprint trekken om voor het goal te komen (anaerobe), maar moet ook zakken als het spel op de helft van zijn team plaatsvindt (aerobe).

Het hangt dus heel erg van de uitvoering af of je bloedsuiker stijgt, daalt of gelijk blijft tijdens de sport.

Overigens kan wedstrijdstress ook een belangrijke oorzaak zijn van hypers. Belangrijk om je daar bewust van te zijn, zodat je dit kunt uitsluiten of meenemen.

“Maar ik krijg altijd een hypo…”

Sommige mensen krijgen bij iedere soort sport een hypo. Maar dat hoeft niet specifiek aan de sport te liggen. Je kunt bijvoorbeeld ook hypo’s krijgen tijdens anaerobe en gemixte sporten als:

  • Je meer basale insuline in je lichaam hebt, dan dat je daadwerkelijk nodig hebt
  • Je te veel snelwerkende insuline in je lichaam hebt
  • Krachttraining doet met een lage intensiteit en langdurig hogere hartslag
  • Combinatie van het bovenstaande

Zoals je ziet komt er bij doelgericht sporten met diabetes type 1 veel meer kijken dan alléén het effect van jouw sport op je bloedsuikers.

Dit kan ontzettend frustrerend zijn, zeker als je bijvoorbeeld wil afvallen, spiermassa wil opbouwen, een snellere tijd wil rennen of gewoon lekker gezond bezig wil zijn.

Er zijn twee dingen die hierbij kunnen helpen: de juiste kennis en techniek.

Qua techniek kan een loopsysteem zoals Diabeloop’s DBLG1 veel voor je betekenen. Dit algoritme zorgt dat de Accu-Chek Insulinepomp automatisch kleine hoeveelheden insuline ter correctie doseert als de bloedsuiker stijgt, of stopt juist met het toedienen van basale insuline wanneer de bloedsuiker daalt. Tevens geeft het systeem waarschuwingen als deze stijging of daling onverwacht hard gaat.

De juiste kennis is daarnaast essentieel, of je nu toegang hebt tot techniek of niet.

Fit met Diabetes Community

Om die reden heb ik de Fit met Diabetes Community gelanceerd. Een platform waar alles draait om het halen van je fysieke-, sport- en gezondheidsdoelen met diabetes type 1.

Zie ik je in de community?

Tot snel!
Ronnie

 

Lees meer over Sporten en bewegen.

 

Bronnen: https://www.thelancet.com/article/S2213-8587(17)30014-1/fulltext#:~:text=For%20all%20adults%20living%20with,days%20of%20no%20physical%20activity.

Reageer