print-image

Diabetes verbindt

In februari ben ik op uitnodiging van Roche drie dagen naar Berlijn geweest. Ik heb daar het Media & Blogger Event van Roche bijgewoond en de ATTD bezocht. Drie dagen lang was ik omringd met alleen maar mensen met diabetes of met mensen die zoveel van diabetes af weten dat ze nergens gek van opkeken. Dinsdagmiddag op Schiphol ontmoette ik mijn mede diabetes bloggers om samen naar Berlijn te vertrekken. Binnen no-time deelden we onze verhalen met diabetes met elkaar. De ene na de ander diabetesgrap werd gemaakt. Een ding is vanaf moment één duidelijk: diabetes verbindt.

Meer dan een bedrijf

Op woensdag heb ik samen met de andere Nederlandse bloggers het Media & Bloggers Event bijgewoond. Tijdens het event gingen allerlei verschillende mensen, die werkzaam zijn voor Roche mySugr, het gesprek aan met ons. Tijdens deze gesprekken heb ik echt gemerkt hoe geïnteresseerd deze mensen zijn in ons verhaal met diabetes. En hoe graag zij van ons horen wat wij belangrijk vinden. Dit werd tevens bevestigd op het ATTD congres, dat we op donderdag bezocht hebben. Tijdens de ATTD zijn we langs allerlei verschillende stands gegaan om te horen over de nieuwste ontwikkelingen binnen elk bedrijf. Het gaf mij  ontzettend veel positieve energie om te zien hoe hard er achter de schermen gewerkt wordt. Allemaal om het leven voor mensen met diabetes zo aangenaam mogelijk te maken.

Diabetes begrip & acceptatie voor en door elkaar

Terwijl ik woensdag tijdens het lunchbuffet het laatste hapje van mijn toetje nam, bedacht ik me dat ik eigenlijk wel even wilde lopen. Ik weet dat ik dan de rest van de dag betere waardes zal hebben. Op dat moment opperde iemand in onze groep, met dezelfde reden, om te gaan lopen. Terwijl we met een deel van ons groepje naar buiten liepen realiseerde ik me hoe bijzonder het is dat we elkaar, zonder elkaar te kennen, door en door begrijpen. Tegelijkertijd gaan we allemaal op onze eigen manier met onze diabetes om en hebben we allemaal een manier van leven met diabetes gevonden die voor ons het beste werkt. En die verschillende keuzes die we ieder voor zich anders maken rondom de zorg voor onze diabetes? Die accepteren we allemaal volop van elkaar. We weten allemaal als geen ander hoe gecompliceerd diabetes is en vinden dan ook niets belangrijker dan dat ieder voor zich een manier vindt om vorm te geven aan zijn of haar leven met diabetes die het beste bij hem of haar past.

Nu de verzekeringen nog

Een opmerking die Marianne, onze ‘reisleidster’ van Roche, maakte is me goed bijgebleven en sluit, vanuit de medische bedrijven, goed aan bij hoe wij als mensen met diabetes naar elkaar kijken. Marianne werkt al 20 jaar voor Roche. Het maakt haar niet uit met welke meter, pomp of sensor wij rondlopen. Voor haar is het belangrijkste dat wij de materialen (kunnen) gebruiken die bij ons passen. En waarmee wij het beste vorm kunnen geven aan ons leven met diabetes. Een mooie boodschap voor alle zorgverzekeraars en ziekenhuizen, die er hopelijk in de toekomst net zo over zullen denken. Ik hoop dan ook van harte dat degenen die volgend jaar Nederland vertegenwoordigen op de ATTD allemaal voorzien zullen zijn van een sensor. En dat ze niet langer hoeven te vertellen dat in Nederland sensoren niet vergoed worden.

Roche, ontzettend bedankt voor drie dagen Berlijn waarin ik mijn naam ‘chronischgenieten’ zeker eer aan heb gedaan. Myrthe, Annelot, Sebastiaan, Anne, Talitha en Marianne, bedankt voor de te gekke dagen waarin ik, dankzij jullie, even niet chronisch ziek was en niets anders gedaan heb dan chronisch genieten met diabetes!

Meer lezen?

Anne Huizinga (1996) heeft 20 jaar diabetes type 1. Op haar Instagram account @chronischgenieten schrijft ze over haar leven met diabetes en geeft ze hier graag een positieve draai aan onder het motto ‘van chronisch ziek naar chronisch genieten’.

Reageer