print-image

Samen met vier andere bloggers ben ik drie dagen op uitnodiging van Roche Diabetes Care naar Barcelona geweest om de EASD te bezoeken en deel te nemen aan het Media & Bloggers Event. Op zondag vlogen we op tijd naar Barcelona om voor de congresdagen nog even van de stad te kunnen genieten. Na aankomst hebben we geluncht om vervolgens naar Park Güell te lopen en de Sagrada Familia te bezichtigen. In de avond liepen we over de Ramblas en konden we genieten van overheerlijke tapas.

Nieuwe diabetesontwikkelingen

Na een ontspannen dag in Barcelona, zaten we maandag op tijd aan het ontbijt om de rest van de dag aanwezig te zijn bij het Media & Bloggers Event van Roche. Hier werden we bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen en werden onze meningen met betrekking tot ons leven met diabetes gepeild. Als verrassing kregen we aan het einde van de dag een diner in een rooftopbar. Midden in het centrum van Barcelona. Inclusief lekker eten, cocktails en heel veel dansjes. Na een geweldig feest maandagavond, was het dinsdag tijd om de EASD te bezoeken. Hier konden we de nieuwste diabetesontwikkelingen met eigen ogen zien. Na een goed vullende maaltijd zijn we dinsdagavond weer naar Nederland gevlogen.

Voor even niet chronisch ziek

De omschrijving van onze eerste dag in Barcelona en de avond in de rooftopbar midden in Barcelona, inclusief cocktails en heel veel dansjes, zullen bij de meesten ongetwijfeld een vakantiegevoel oproepen. Het Media & Bloggers Event en het bezoek aan de EASD, waarvoor we naar Barcelona gevlogen waren, zullen je wellicht niet direct aan een vakantie doen denken.

Maar wanneer ik aan de drie dagen in Barcelona met Roche denk, overkomt mij één groot vakantiegevoel. Want ik was voor even niet chronisch ziek. Ik was voor even niet de enige die nadacht over koolhydraten, bolussen, spuiten, infusen vervangen, hypo’s, hypers, effecten van beweging, effecten van alcohol, etc. Nee, iedereen dacht hierover na en iedereen had hypo’s en hypers. Normaal gesproken ben ik, als ik op stap ben, me bewust van allerlei diabetesgedachten die alleen ik heb. Maar dat was nu niet het geval. Want iedereen had de hele dag door allerlei diabetesgedachten en er werd gewoon open over gesproken en gelachen.

Genieten zonder diabeteszorgen

Waar ik normaal, als ik samen met andere mensen ben, continue denk: ‘ik moet nu echt geen hypo krijgen’, was ik deze dagen in Barcelona nooit bang dat ik plotseling overvallen zou worden door een hypo. Want iedereen had hypo’s en iedereen snapte het als een hypo je overviel. Bij een hotelontbijt eet ik vaak niet alles waar ik zin heb, maar dat deed ik nu wel. Want mocht ik een hypo of een hyper krijgen, dan was dit geen enkel probleem. Wanneer je in Diabetesland bent, zijn hypo’s en hypers immers de normaalste zaak van de dag. En zo genoot ik, zonder diabeteszorgen, intens van de uitgebreide hotelontbijtjes, lekkere diners en dronk ik voor het eerst in mijn leven cocktails. Drie dagen Barcelona, die ik zonder diabetes nooit had meegemaakt en waar ik zonder diabetes nooit zo intens van genoten had. ‘Thank you diabetes’, zoals wij de afgelopen dagen geregeld tegen elkaar zeiden. Dankzij jou heb ik drie dagen lang in Barcelona niets anders gedaan dan chronisch genieten!

Meer lezen?

Anne (1996) heeft 20 jaar diabetes type 1. Op haar Instagram account @chronischgenieten schrijft ze over haar leven met diabetes en geeft ze hier graag een positieve draai aan onder het motto ‘van chronisch ziek naar chronisch genieten’.

Een reactie

 • Angela de Rooij schreef:

  Hoi Anne!
  Met plezier lees ik jouw berichtjes! Mooi dat je zo chronisch kunt genieten!
  Ik ben nu zelf na 47 jaar jaar “chronisch genieten” (type 1) helemaal in de ban van de leefstijl die Harriet Verkoelen adviseert.
  Sinds 2 weken ben ik daarmee bezig. Koolhydraatbeperkt, voor mij max 30 per dag.
  Ik kan je zeggen dat het werkt, ik ben zeer enthousiast.
  Nu geen hypo’s meer. Ik had dagelijks 6 hypo’s en dan ook weer hypers.
  Ik heb van Harriet Verkoelen geleerd dat een hypo alleen maar kan ontstaan door teveel insuline!
  Na 47 jaar kan ik nu gewoon 2 km non stop zwemmen zonder hypo. Had ik nooit durven hopen.
  Ik merk dat ik nu anders bezig ben met mijn diabetes.
  Voorheen leefde ik van hypo en gedwongen eetmomenten naar hypers.
  Nu niet meer.
  Daardoor houd ik veel extra energie over!
  Altijd moe.
  Nu niet meer!
  Enthousiaste groet, Angela de Rooij.
  http://www.spelenderwijsch.nl

Reageer