Ervaringen

‘We realiseren ons vaak hoe fijn de insulinepomp is’

Julia Smits is vijf jaar oud en was drie toen ze de diagnose diabetes type 1 kreeg. Bij peuters en kleuters wordt in de regel direct voor insulinepomptherapie gekozen omdat pentherapie belastend voor ze is en ze met de pomp vaak stabieler zijn. Elisa en Stephan, de ouders van Julia, kozen voor de Accu-Chek Insight op basis van de ervaringen van andere ouders en vanwege de afstandsbediening. Moeder Elisa Plomp: “Het is een klein apparaat, ze heeft er helemaal geen last van. En je hoeft niet aan de pomp zelf te zitten. ’s Nachts slaapt Julia gewoon door als we haar bolussen.”

Twee jaar geleden werd bij Julia diabetes geconstateerd. Om precies te zijn: op zaterdag 26 september 2015. Elisa Plomp weet het nog heel goed: “Ik heb ’s nachts vijf keer haar bed moeten verschonen. Die zaterdag zat ze als een dood vogeltje in huis en bleef ze maar drinken. Toen ik de huisartsenpost belde en vertelde wat er aan de hand was, moesten we direct komen. Na de vingerprik werd duidelijk wat we al vreesden. Julia had een bloedglucosewaarde van 31,8 mmol/L: diabetes dus.”

Elisa en Stephan moesten al de dag na de opname van Julia de keuze voor een insulinepomp maken. Elisa: “We hebben even overlegd met andere ouders van een kind met diabetes en hebben de keuzemogelijkheden vergeleken. Je weet op zo’n moment nog betrekkelijk weinig. Vooral de afstandsbediening van de insulinepomp gaf de doorslag.

Het leek ons prettig dat je op afstand de pomp kunt uitlezen en kunt bolussen. Dan hoef je je kind niet lastig te vallen – bijvoorbeeld als ze slaapt. En je hoeft niet steeds aan het apparaatje te zitten. Dat leek ons beter voor Julia en voor de pomp. Het is bovendien meteen een boluscalculator, ook dat is handig.”

Een gevoel van rust

De familie wordt ondersteund door Diabetes Centraal, het regionale behandelcentrum voor kinderen en jongeren met diabetes in hun regio. “Die ondersteuning is heel goed en prettig”, zegt Elisa. “En de service van Roche Diabetes Care is ook fantastisch. We krijgen direct antwoord op onze vragen en ze staan altijd voor ons klaar. We hebben ook een tweede insulinepomp als back-up in huis voor als er iets mis zou gaan met de pomp. Niet dat dat gebeurd is, maar het geeft toch een gevoel van rust.”

“De insulinepomp is wel echt super. Het voordeel van een pomp is dat Julia alles kan eten, als je maar weet hoeveel koolhydraten het bevat. Onze pomp is een compact apparaatje zodat Julia er geen last van heeft. En de afstandbediening maakt het helemaal makkelijk, ook omdat het tegelijk een boluscalculator is waarmee je direct de juiste dosering berekent. Julia en wij zouden echt niet meer terug willen naar de insulinepen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mening

Hi! We horen graag wat je van deze website vindt. Mis je bijvoorbeeld nog informatie of heb je opmerkingen over de website? Stuur ons je feedback!


Gelieve dit veld leeg te laten.