Er zijn twee soorten diabetes. Voor de behandeling van de aandoening is het voor iemand met diabetes essentieel om te weten met welk type diabetes je te maken hebt. Het verschil tussen deze twee vormen van diabetes zit in de manier waarop het lichaam omgaat met de aanmaak van insuline. De meest voorkomende soort is diabetes type 2: negen van de tien mensen met diabetes heeft deze vorm van diabetes.

Diabetes type 1

De alvleesklier is verantwoordelijk voor de aanmaak van insuline. De alvleesklier van mensen met diabetes met diabetes type 1 maakt echter geen insuline meer aan. Hoe kan dit? Ons lichaam heeft een afweersysteem, dat ons beschermt voor ziektes. Cellen die ziektes veroorzaken worden door dit systeem opgeruimd. Het afweersysteem van mensen met diabetes type 1 heeft een foutje gemaakt: door per ongeluk de cellen die insuline aanmaken te zien als gevaar voor het lichaam en kapot te maken. Hierdoor is het voor het lichaam van mensen met diabetes niet meer mogelijk om insuline aan te maken. Het gevolg: er blijft te veel suiker in het bloed zitten. Mensen met diabetes type 1 moeten daarom insuline inspuiten. Meer weten? Lees alles over diabetes type 1.

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 werkt het nét iets anders. De meeste mensen met diabetes hebben deze vorm. De overeenkomst met diabetes type 1 is dat ook bij diabetes type 2 de bloedsuikerspiegel te hoog is. Dit heeft twee oorzaken: ten eerste maakt de alvleesklier te weinig insuline aan, en ten tweede werkt deze insuline niet meer goed. Het lichaam is ongevoelig geworden voor insuline. Het gevolg: het lichaam haalt geen suikers meer uit het bloed. Dit type diabetes kan worden veroorzaakt door de veranderde levensstijl van tegenwoordig: ongezonder voedsel en minder beweging. Lees meer over diabetes type 2.

Alles weten over leven met diabetes

Welke vorm mensen met diabetes ook hebben, één ding is zeker: diabetes is een ernstige aandoening die nooit meer over gaat. Mensen met diabetes leven voor de rest van hun leven met deze aandoening. Gelukkig weten we tegenwoordig steeds meer over diabetes en kunnen we in samenwerking met artsen deze aandoening goed behandelen. Het is belangrijk dat iedereen op de juiste manier wordt geïnformeerd over diabetes, of je nu diabetes hebt of niet. Niet alleen om de aandoening te voorkomen, maar ook om ermee om te gaan. Dit platform dient dan ook als bron van informatie voor iedereen die – op welke manier dan ook – te maken heeft met diabetes. Kortom: op deze website vind je alle belangrijke informatie, het laatste nieuws, leuke weetjes, én tips over leven met diabetes.