Type 1

 

Diabetes komt in twee verschillende vormen voor. De minst voorkomende vorm is diabetes type 1. Het is belangrijk om te weten welke vorm jij – of een ander – hebt. Niet alleen de oorzaken van diabetes type 1 en diabetes type 2 zijn anders, ook de behandeling is per vorm verschillend. Hoe ontstaat diabetes type 1? En wat betekent deze aandoening voor mensen met diabetes in de praktijk? Antwoorden op deze vragen lees je op deze pagina.

Hoe ontstaat diabetes type 1?

Iemand met diabetes heeft te veel suiker in zijn of haar bloed. Dit betekent niet per se dat alle mensen met diabetes ook te veel suiker eten. Ons lichaam heeft energie nodig, en die halen we uit eten. Wanneer wij een boterham eten, wordt dit voedsel opgenomen in ons lichaam. Eenmaal het lichaam binnengekomen wordt het voedsel omgezet in ‘glucose’. Deze stof is een soort suiker en is de belangrijkste stof voor energie. Het lichaam zorgt ervoor dat de glucose in het bloed terechtkomt en verspreid wordt door het hele lijf.

De hoeveelheid aan suikers (lees: glucose) in ons bloed wordt de ‘bloedsuikerspiegel’ genoemd. Het lichaam van een gezond persoon reguleert deze bloedsuikerspiegel heel precies: wanneer er teveel suikers in het bloed aanwezig zijn, worden deze netjes afgebroken. Het hormoon dat zorgt voor de afbraak van suikers is ‘insuline’. Dit hormoon wordt aangemaakt in de alvleesklier. Bij mensen met diabetes type 1 werkt deze alvleesklier niet naar behoren: er wordt namelijk geen insuline geproduceerd. Hoe kan dit? Bij gezonde mensen zorgt het afweersysteem ervoor dat cellen die ziektes veroorzaken, worden afgebroken.

Bij mensen met diabetes type 1 heeft het afweersysteem een fout gemaakt door cellen die insuline produceren af te breken. Gevolg: er kan geen insuline worden geproduceerd waardoor het teveel aan suikers in het bloed niet kan worden afgebroken.

Leven met diabetes type 1

Het bloed van een mensen met diabetes type 1 bevat te veel suikers. Omdat er geen insuline wordt aangemaakt, kan het lichaam deze suikers niet zelf afbreken. Maar wat gebeurt er dan wanneer mensen met diabetes type 1 niet worden behandeld? Een ontregelde bloedsuikerspiegel kan complicaties veroorzaken. Wanneer het teveel aan suikers door het lichaam van mensen met diabetes type 1 niet kan worden afgebroken, kunnen bloedvaten en zenuwen beschadigd raken. Deze beschadigingen kunnen grote problemen geven in het lichaam. Beschadigde bloedvaten verhogen het risico op een hartaanval of beroerte en kunnen slechter zicht veroorzaken. Wanneer de zenuwen in ons lichaam beschadigd raken kan dat tot gevolg hebben dat er tintelingen ontstaan in handen en voeten. Het gevoel in lichaamsdelen kan zelfs geheel afnemen.

Kortom: onbehandelde diabetes type 1 heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid. Om deze gevolgen te voorkomen is het belangrijk dat mensen met diabetes type 1 voldoende insuline binnenkrijgen om het teveel aan suikers af te breken. Mensen met deze vorm van diabetes nemen elke dag bloed af om de bloedsuikerspiegel te meten. Ook moeten zij berekenen hoeveel insuline er nodig is voor het verwerken van het voedsel dat zij eten. Wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog is, moet er insuline in het lichaam worden gespoten. Op deze manier nemen mensen met diabetes type 1 zelf de taak van de alvleesklier over.