Oorzaken

Wat is de oorzaak van diabetes? En als jij je bewust bent van de oorzaken, kun je diabetes dan voorkomen? Het antwoord op deze vraag is helaas: nee, diabetes is nooit helemaal te voorkomen. Echter kun je de risico’s sterk inperken, zeker voor diabetes type 2. Het is daarvoor wel nodig om de oorzaak van diabetes te begrijpen.

Oorzaak van diabetes type 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem vergist zich en ruimt in plaats van de verkeerde de goede cellen op. Er is al veel onderzoek naar gedaan, maar wetenschappers kunnen de oorzaak van diabetes type 1 helaas nog niet helemaal verklaren. Mogelijk speelt aanleg een oorzaak – wat overigens niet hoeft te betekenen dat je familie de aandoening ook heeft. Mogelijke oorzaken van diabetes type 1 zijn gluten of koemelk in flesvoeding voor baby’s, maar ook een virus (zoals bijvoorbeeld verkoudheid) zou de boosdoener kunnen zijn. Er is echter meer onderzoek nodig om hier uitsluitsel over te kunnen geven. Je vindt meer informatie op de pagina de oorzaak van diabetes type 1.

Oorzaak van diabetes type 2

Bij diabetes type 2 speelt erfelijkheid een grotere rol dan bij diabetes type 2. Komt deze aandoening in de familie voor? Dan heb je helaas zelf ook een grotere kans om diabetes te krijgen. Vroeger werd diabetes type 2 ook wel ‘ouderdomssuiker’ genoemd. Nog steeds geldt dat ouder worden een oorzaak van diabetes kan zijn, echter is de naam allang niet meer toereikend. De afgelopen jaren zien we namelijk een trend van mensen die op steeds jongere leeftijd diabetes type 2 ontwikkelen. Dat heeft onder andere te maken met een ongezonde levensstijl. Lees meer op de pagina de oorzaak van diabetes type 2.

Of je daadwerkelijk diabetes zult ontwikkelen, is mede afhankelijk van een aantal factoren met betrekking tot je levensstijl:

Overgewicht

Mensen met overgewicht zijn minder gevoelig voor insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel in evenwicht houdt. Hierdoor is het lichaam lastiger voor je lichaam om de suikerspiegel op pijl te houden, waardoor je diabetes kunt ontwikkelen. Het is dus belangrijk om ervoor te waken dat je geen overgewicht ontwikkelt. Een BMI (Body Mass Index) tussen de 18.5 en 25 wordt als gezond beschouwd.

Weinig lichaamsbeweging en ongezond eten

Weinig lichaamsbeweging en ongezond eten zijn eigenlijk de oorzaken van overgewicht. Daarnaast is dagelijks bewegen en gezond eten belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat suiker makkelijker uit het bloed wordt gehaald en de bloedsuikerspiegel daalt. Hierdoor verklein je de kans op diabetes, en als je al diabetes hebt, verklein je de kans op lichamelijke gevolgen.

Roken

We kennen inmiddels allemaal wel de risico’s van roken, maar wist je al dat roken ook een oorzaak van diabetes is? Uit onderzoek is gebleken dat mensen die roken minder goed reageren op insuline. De kans op diabetes type 2 is hiermee aanzienlijk groter dan voor niet-rokers! Heb je al diabetes type 2? Stop met roken, zodat je het niet verergert.

Kortom: een ongezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat je ongevoelig wordt voor insuline, waardoor je last krijgt van verhoogde bloedsuikerspiegels. Een ongezonde leefstijl is daarmee een belangrijke oorzaak van diabetes mellitus. Er is echter nog één aparte vorm van diabetes die we graag onder de aandacht willen brengen:

Oorzaak van zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes komt ongeveer bij 1 op de 10 tot 20 zwangerschappen voor en gaat na de zwangerschap weer over. De oorzaken van dit type diabetes lopen uiteen: te veel vruchtwater, diabetes in de familie of een te snelle groei van het kind kunnen de boosdoener zijn, echter kan (fors) overgewicht ook bij dit type diabetes weer een rol spelen. De etnische achtergrond speelt ook een rol in de kans op zwangerschapsdiabetes.

Vermoed je dat je diabetes hebt? Of komt diabetes in je familie voor? De huisarts kan je testen en meer vertellen over de oorzaken, het eventueel voorkomen en het behandelen van deze aandoening.