De oorzaken van diabetes verschillen per type. Ook de behandeling van beide varianten is anders. Eén ding is zeker: diabetes beïnvloedt jouw hele leven. Iemand met diabetes moet iedere dag rekening houden met wat er gegeten wordt, wat het voedsel voor invloed heeft op de bloedsuikerspiegel en er moet medicatie geslikt worden of insuline worden ingespoten. Wanneer diabetes bij je wordt gediagnostiseerd, verandert er veel. De eerste vraag die door veel mensen met diabetes gesteld wordt is: kan ik van diabetes genezen? Op deze pagina gaan wij in op de huidige ontwikkelingen op het gebied van de genezing van diabetes. We maken hierbij onderscheid tussen onderzoek naar de genezing van diabetes type 1 en type 2.

Genezing diabetes type 1

Mensen met diabetes type 1 hebben een niet goed functionerend afweersysteem. De cellen in de alvleesklier die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van insuline, worden namelijk gezien als zieke cellen. Het afweersysteem breekt deze cellen af. Het hormoon insuline is verantwoordelijk voor het reguleren van de suikerspiegel. Zonder insuline kan het teveel aan suikers in het lichaam van iemand met diabetes niet worden afgebroken. Iemand met diabetes type 1 moet daarom altijd letten op wat hij of zij eet, er moet regelmatig bloed afgenomen worden om de bloedwaarden te meten en wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog is zal er insuline ingespoten moeten worden. Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan naar de genezing van diabetes type 1. Onderzoekers proberen een oplossing te bedenken om het niet goed werkende afweersysteem te herstellen én om de cellen die insuline produceren te repareren.

Slapende insuline producerende cellen

Het afweersysteem van iemand met diabetes type 1 maakt insuline producerende cellen kapot. Bij sommige mensen met diabetes zijn er nog wél insuline producerende cellen in het lichaam aanwezig, maar staan deze op non-actief. Zij doen niet het werk wat ze behoren te doen. Dit noemen we de zogenaamde ‘slapende cellen’. Door onderzoekers wordt op dit moment onderzocht of deze cellen alsnog geactiveerd kunnen worden.

Cellen transplantatie

Artsen zijn erin geslaagd om nieuwe cellen die insuline produceren, te transplanteren in het lichaam van iemand met diabetes type 1. Bij een donor worden deze cellen weggehaald en door middel van een infuus ingebracht bij de persoon. Deze vorm van transplanteren wordt ook wel ‘eilandjestransplantatie’ genoemd: de cellen die insuline produceren zitten in de alvleesklier namelijk in groepjes bij elkaar. Het gevaar van deze vorm van transplantatie is dat het lichaam van iemand met diabetes   de getransplanteerde cellen alsnog opruimt. Iemand die een dergelijke behandeling heeft ondergaan moet hiervoor zijn of haar hele leven medicijnen slikken.

De toekomst van diabetes type 1

Is diabetes in de toekomst te genezen? Op dit moment is het enkel nog mogelijk om diabeteste behandelen. Echter één ding is zeker: onderzoekers werken hard aan een toekomst waarin we diabetes type 1 kunnen genezen. Wij vinden het belangrijk dat je de juiste informatie krijgt over diabetes. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Diabetes type 2 genezen

Mensen met diabetes type 2 hebben net als iemand met type 1 een teveel aan suikers in het bloed. Ook mensen met deze variant heeft namelijk te kampen met een niet goed werkende alvleesklier. Echter de oorzaken van het krijgen van de twee varianten verschillen van elkaar. Waar diabetes type 1 niet te voorkomen is, zijn er ter voorkoming van diabetes type 2 wel een aantal zaken waar je op kunt letten. Een ongezonde levensstijl is een van de grootste oorzaken van diabetes type 2. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de genezing van diabetes. Voor diabetes type 1 is men al verder dan met het onderzoek naar de genezing van de tweede variant: diabetes type 2 wordt tenslotte veroorzaakt door onder andere ongezond voedsel, roken en te weinig beweging. Op dit moment wordt er daarom vooral het veel advies gegeven over het voorkomen van diabetes type 2. Mocht je toch gediagnostiseerd zijn met diabetes, dan kunt je dit wel goed onder controle houden door middel van medicijnen en de juiste levensstijl. Wanneer je je houdt aan jouw eigen behandelplan, kun je diabetes zoveel onder controle houden.

Voorkomen is beter dan genezen!

Is diabetes te genezen? Helaas nog niet. Diabetes heb je voor je hele leven. Ondanks het vele onderzoek dat er wordt gedaan naar de genezing van diabetes, weten artsen momenteel nog niet óf en wanneer er een manier wordt uitgevonden om te genezen. Tot die tijd wordt er alles aan gedaan om het leven van iemand met diabetes zo goed mogelijk te ondersteunen. Met de juiste medicijnen, hulpmiddelen en levensstijl is diabetes in de meeste gevallen goed te controleren. Het is belangrijk dat er voldoende onderzoek wordt gedaan naar de genezing van diabetes. Niet in alle gevallen is diabetes te voorkomen. In veel gevallen echter wel. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Hoe kun je diabetes voorkomen? Op de pagina diabetes voorkomen wordt er dieper ingegaan op de verschillende manieren om de kans ons diabetes te verkleinen. Heb je klachten of vermoed je dat je diabetes heeft? Breng dan een bezoek aan je huisarts. Deze kan testen of je te kampen hebt met diabetes, en kan je advies geven hoe je hiermee om moet gaan.