Type 2

 

Diabetes komt in twee verschillende vormen voor. Het is belangrijk om te weten welke vorm jij – of een ander – hebt. Niet alleen de oorzaken van diabetes type 1 en diabetes type 2 zijn anders, ook de behandeling is per vorm verschillend. Wanneer heb je diabetes type 2? En wat betekent deze aandoening voor mensen met diabetes in de praktijk?

Iemand met diabetes type 2 heeft niet altijd meteen door dat hij of zij met diabetes te maken heeft. De aandoening kan jarenlang aanwezig zijn zonder dat iemand zich hiervan bewust zijn. Het is belangrijk om goed te letten op signalen van het lichaam die aangeven dat er misschien iets aan de hand is: veel plassen, jeuk, gewichtsverlies, moeheid en honger.

Wat is diabetes type 2?

Negen op de tien mensen met diabetes heeft diabetes type 2. Als je diabetes hebt, functioneert je alvleesklier niet goed waardoor je teveel suikers in je bloed hebt. Om goed te functioneren heeft je lichaam energie nodig en deze haal je uit eten. Het lichaam zet dit eten om in ‘glucose’ (een soort suiker) dat wordt opgenomen in je bloed en vervolgens wordt verspreid door het hele lichaam. De hoeveelheid glucose in het bloed noemen we de ‘bloedsuikerspiegel’. In het lichaam van een gezond persoon wordt een teveel aan suikers afgebroken door een stofje dat ‘insuline’ heet. Dit is een hormoon dat wordt aangemaakt in de alvleesklier. Heb je diabetes type 2, dan wordt er niet voldoende insuline aangemaakt. Daarnaast werkt de insuline die nog wel wordt aangemaakt minder. De suikers in je bloed kunnen hierdoor onvoldoende worden afgebroken met als gevolg een te hoge bloedsuikerspiegel.

Leven met diabetes type 2

Diabetes type 2 werd vroeger ook wel ‘ouderdomssuiker’ genoemd, omdat vaak oudere mensen te maken kregen met deze aandoening. Tegenwoordig krijgen ook jonge mensen steeds vaker diabetes. Waardoor dat komt? Erfelijkheid kan een rol spelen, maar ook de leefstijl is veranderd: we bewegen minder en eten ongezonder. Mensen met overgewicht zijn gevoeliger voor diabetes type 2 omdat ze minder gevoelig worden voor insuline. Maar ook roken kan het lichaam ongevoelig maken voor insuline. Er zijn dus verschillende oorzaken voor het ontstaan van diabetes type 2. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder over de oorzaken en de gevolgen.