Diabetes is de meest voorkomende chronische aandoening in Nederland. Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben op dit moment te maken met één van de twee types van diabetes. Grote kans dus dat jij er in jouw omgeving ooit te maken mee krijgt. Misschien zelfs dat je er zelf ooit te maken mee krijgt. Het kan ook zo zijn dat je al vermoedens hebt en daarom deze pagina bezoekt. Graag geven wij je dan ook meer informatie over diabetes type 1 en 2. Na het lezen van onderstaande informatie heb je een beter beeld van de verschillen tussen diabetes type 1 en 2, weet je symptomen beter te plaatsen en kun je hopelijk eventueel sneller ingrijpen. Hoe eerder de diagnose, hoe beter we diabetes kunnen behandelen en vervelende complicaties kunnen voorkomen.

Verschil diabetes type 1 en 2

Bij diabetes is het hormoon insuline in de alvleesklier niet meer in staat om glucose uit het bloed te verwerken en op te laten nemen. Het lichaam kan dan geen of weinig energie meer uit de suikers halen en moet deze uit andere bronnen halen. Het lichaam gaat vetten verbranden en de suikers en bijhorende afvalstoffen proberen te lozen. Daarmee gaan verschillende klachten en complicaties gepaard. Het precies verschil tussen diabetes type 1 en 2 zit ‘m in het volgende:

  • Diabetes type 1: bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier helemaal geen insuline meer aan. De cellen die normaal gesproken insuline aanmaken worden ten onrechte door het lichaam als vijandige cellen gezien en daarom vernietigd. Diabetes type 1 maakt zodanig ziek dat het meestal vrij snel ontdekt wordt. Diabetes openbaart zich meestal al op jongere leeftijd. De oorzaak van dit type diabetes is nog niet geheel duidelijk. Er is nog veel onderzoek nodig, maar er zijn vermoedens dat de ontwikkeling van de aandoening te maken heeft met een infectie of een bepaald type voedingsmiddel. Erfelijkheid speelt slechts een kleine rol. Ongeveer 1 op de 10 mensen met diabetes is gediagnosticeerd met diabetes type 1. Diabetes type 1 is (nog) niet te genezen.
  • Diabetes type 2: bij dit type diabetes maakt het lichaam zelf wel insuline aan, maar reageert het lichaam slecht op het hormoon. Dit wordt ook wel ‘insulineresistentie’ genoemd. Het gevolg is dat er wel wat, maar onvoldoende glucose uit het bloed wordt gehaald. Er is te weinig brandstof voor het lichaam, wat zorgt voor vermoeidheid en andere vervelende complicaties. Diabetes openbaart zich vaak op latere leeftijd, maar komt ook steeds meer voor bij kinderen en jongvolwassenen. Alhoewel erfelijkheid een grotere rol speelt dan bij diabetes type 1, heeft ook de levensstijl van de betreffende persoon grote invloed. Ongezonde voeding, weinig beweging en roken werken diabetes type 2 in de hand. Omdat het verloop van deze vorm sluipender is dan bij diabetes type 1, kan het soms jaren duren voor de officiële diagnose is gesteld. Veruit de meeste mensen met diabetes krijgen te maken met type 2: maar liefst 9 op de 10 personen! Ook diabetes type 2 is (nog) niet te genezen.

Diabetes 1 en 2: symptomen & behandeling

Nu je een beter inzicht hebt in de verschillen tussen type 1 en 2 diabetes, begrijp je vast ook dat de symptomen en behandelingen van elkaar verschillen. Allereerst de verschillende symptomen op een rijtje.

  • Diabetes type 1: veel dorst en veel plassen, erg ziek voelen (algeheel gevoel van malaise), veel honger hebben of juist helemaal niet, wazig of dubbel zien, misselijkheid en overgeven, in korte tijd zonder duidelijke reden sterk afvallen.
  • Diabetes type 2: veel dorst en veel plassen, een algeheel vermoeid gevoel, last van de ogen (variërend van rode ogen tot wazig, slecht of dubbel zien), pijn in de benen bij het lopen, moeite met ademhalen of benauwdheid, infecties die zich vaak herhalen (bijvoorbeeld blaasontsteking), slecht genezende wondjes.

Het grote verschil in symptomen zit ‘m in de snelheid van openbaring. Bij diabetes type 1 voelt iemand met diabetes zich in veruit de meeste gevallen dermate slecht dat al snel een dokter bezocht wordt. Bij diabetes type 2 kunnen de klachten sluipend zijn en zijn deze daarom moeilijker te herkennen als diabetes type 2. Mensen kunnen jarenlang rondlopen zonder dat de officiële diagnose is gesteld.

Wanneer de officiële diagnose wel gesteld is, is het belangrijk om je te beseffen dat verschillende typen diabetes om verschillende behandelingen vragen:

  • Diabetes type 1: het lichaam maakt zelf geen insuline meer aan, en daarom moet deze meerdere keren per dag zelf met een spuit geïnjecteerd worden. Een insulinepompje is ook een optie. Verder is het belangrijk dat je een gezonde levensstijl met goede voeding en genoeg beweging aanhoudt, om de kans op complicaties te minimaliseren.
  • Diabetes type 2: tabletten kunnen helpen om de bloedsuiker te verlagen. Daarnaast gebruiken mensen met diabetes vaak medicijnen voor hun bloeddruk en cholesterol. Naast medicijnen is een zeer belangrijke rol weggelegd voor een gezonde levensstijl. Stoppen met roken, gezond eten en voldoende beweging zorgen ervoor dat het lichaam beter reageert op insuline. Dit vraagt om een levenslange toewijding, waarbij je 24/7, 365 dagen per jaar moet letten op je gezondheid.

Lees meer over diabetes type 1 en diabetes type 2.

Heb ik diabetes type 1 of 2?

Alhoewel er toch wel verschillen in symptomen zitten, kan het lastig blijven om type 1 en 2 diabetes uit elkaar te houden. Daarom nog even de belangrijkste verschillen in een kort overzicht:

  Diabetes type 1 Diabetes type 2
Leeftijd Vaak al op jonge leeftijd Latere leeftijd, echter ook steeds meer jongvolwassenen
Verloop aandoening Plotseling en heftig Sluipend
Erfelijkheidsfactor Beperkte rol Grotere rol
Gewicht Mensen met diabetes vallen in korte tijd sterk af mensen met diabetes hebben meestal overgewicht
Bloedsuiker Laag Meestal te hoog
Behandeling Insuline injectie of pomp Tabletten en gezonde levensstijl
Klacht Zeer ziek voelen Gevoel van sterke vermoeidheid

 

Vermoed je dat je diabetes hebt? Of je nu diabetes type 1 of 2 vermoedt: het is belangrijk om zo snel mogelijk je huisarts te bezoeken. Middels een simpele bloedtest heb je vlug uitsluitsel. Er kan dan op korte termijn een persoonlijk behandelplan voor je worden opgesteld!