print-image

Een klontje boter of een scheutje olijfolie geven onze maaltijden net dat kleine beetje meer. Maar vet is er niet alleen voor de smaak. Als we verstandig kiezen, kan vet zelfs goed zijn voor de gezondheid.

We weten allemaal dat vetten en oliën dikmakers zijn. Met negen calorieën per gram leveren ze bijna twee keer zoveel energie als koolhydraten of eiwitten. Toch heeft ons lichaam er een bepaalde hoeveelheid van nodig. Sommige vitaminen kunnen namelijk alleen maar in vet oplossen: vitamine A, D, E en K bijvoorbeeld. Belangrijke stoffen die ons lichaam niet zelf kan produceren.

Eten we echter regelmatig teveel vet, dan slaat ons lichaam dit op als noodvoorraad. Als deze vetreserves verder toenemen, ontstaat er overgewicht. Het voedingscentrum adviseert om maximaal 80 tot 100 gram vet per dag te eten.

Niet alleen de hoeveelheid, maar ook de soort vet beïnvloedt onze gezondheid, zeker bij diabetes. Verzadigde vetzuren verhogen het vetgehalte in het bloed (zoals cholesterol), terwijl enkelvoudig en meervoudig verzadigde vetzuren de bloedvaten juist beschermen. In de praktijk betekent dat: geen boter gebruiken, maar hoogwaardige plantaardige oliën. Af en toe wat nootjes knabbelen en geregeld zeevis eten komt de gezondheid ten goede. Vers, diepgevroren of uit blik, dat maakt niet uit. Met één à twee porties vette vis per week (tonijn, haring, zalm, makreel of sardine) is onze behoefte aan deze waardevolle vetten verzekerd.

Voor mensen met diabetes is het extra belangrijk vetten te kiezen die gezond zijn voor het hart. Verhoogde bloedsuiker maakt de wanden gevoelig voor cholesterolafzetting, waardoor de kans op aderverkalking toeneemt. Laat kant-en-klaar producten en fastfood staan, eet regelmatig vis en grijp eens wat vaker naar gezonde plantaardige olie. Dat is een eenvoudige en smakelijke manier om het lichaam goed te doen.

Neem voor inspiratie eens een kijkje bij de recepten op onze website!

Reageer