print-image

December is een echte feestdagenmaand. Van Sinterklaas tot en met Oud & Nieuw hebben de dagen iets extra sfeervols en gezelligs. En veel van die sfeer en gezelligheid heeft te maken met lekker eten en drinken. We gaan van pepernoot naar oliebol, van warme chocolade naar champagne. Hoe feestelijk zijn de feestdagen voor jou als je diabetes hebt?

Snoep vliegt om je oren
Er is geen enkele reden waarom de feestdagen minder feestelijk zouden moeten zijn als je diabetes hebt. Het is wel verstandig om, hoe gezellig en sfeervol het ook is, steeds te blijven opletten wat je eet en drinkt. Maar dat geldt voor iedereen, of je nou diabetes hebt of niet. Rond Sinterklaas word je flink bekogeld met allerhande zoetigheid. Snoepen is natuurlijk niet verboden. Je weet waarschijnlijk zelf heel goed wat de invloed van snoep is op je lichaam en stemming en hoe je daarmee moet omgaan.

Kerstbrunch en kerstdiner
De feestdagen nodigen soms ook uit om wat vaker samen een glaasje alcohol te drinken. En tijdens de kerstdagen staan er vaak koolhydraatrijke gerechten op het menu. Of dat nou tijdens de kerstbrunch of het diner is. Dat betekent voor veel mensen met diabetes extra spuiten of bolussen. Weet je niet goed wat slim of minder slim is? Kijk dan eens in dit lijstje*of vraag je diabetesverpleegkundige nog even om tips en advies voordat je aanschuift aan de kersttafel.

Een bijzonder kerstgerecht
Gezellig met elkaar aan tafel en lekker eten en drinken hoort bij de feestdagen. Misschien heb je zelf al een kerstdiner samengesteld. Wil je nog een tip? Beef Wellington is zo’n typisch kerstgerecht, bijzonder en heerlijk. Als je uit eten gaat, dan weet je waarschijnlijk van tevoren al wat het restaurant serveert. De meeste restaurants hebben een vast menu tijdens de kerstdagen. Daar kun je je dan al op voorbereiden.

Feestelijk in beweging
Een andere tip is niet te vergeten om ook in de decembermaand in beweging te blijven. Dat is gezond en helpt misschien ook om wat extra calorieën kwijt te raken. Maak bijvoorbeeld na de kerstbrunch of voor het kerstdiner een lekker lange wandeling door het winterse landschap met je gezin of vrienden. Of ga na het diner nog ergens dansen met elkaar. Dat is feestelijk en gezond. Of doe met het gezin een leuk spel: twister, tikkertje of iets met de Wii.

We wensen je in ieder geval gezellige, gezonde en heerlijke feestdagen!

*Bron: Lijstje Antonius Ziekenhuis

Reageer