print-image

Het is belangrijk om iedere ochtend goed te ontbijten. Omdat we tijdens de nacht en ook in de avond niet eten, is ons lichaam dan ook toe aan een maaltijd. Een goed ontbijt zet de darmen aan tot werken en stimuleert daarmee de stoelgang. Deze maaltijd levert de energie voor genoeg concentratievermogen op het werk of op school. Daarnaast is ontbijten ook belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Wie niet ontbijt, compenseert dat vaak later op de dag met snoep en snacks. Daarin zitten over het algemeen veel calorieën en relatief weinig vitamines en mineralen. Een goed ontbijt levert juist een belangrijke bijdrage aan de benodigde voedingsstoffen.

Een goed ontbijt
Een goed ontbijt moet aan een aantal eisen voldoen. Allereerst is het goed als deze maaltijd veel koolhydraten en vezels bevat. Je lichaam heeft koolhydraten nodig als brandstof en vezels zijn onmisbaar voor de darmen. Daarnaast heeft je lichaam voldoende vocht nodig. Andere belangrijke ingrediënten zijn zuivelproducten omdat deze eiwit en calcium bevatten en vitamine C voor de weerstand en een betere opname van ijzer.

Neem de tijd!
Veel Nederlanders beginnen de dag met een boterham. Dat is prima omdat een goed ontbijt bestaat uit (volkoren) brood of een volkoren graanproduct (Brinta, havermout). Wie ’s morgens weinig eet,  doet er goed aan in de loop van de ochtend nog een boterham te nemen.

Goede dranken bij het ontbijt zijn halfvolle of magere melk, karnemelk of koffie/ thee zonder suiker. Ook een stuk fruit bij het ontbijt is een goede keuze. Zorg ervoor dat je de tijd neemt voor het ontbijt.

Lukt het echt niet om de deur uit te gaan met een ontbijt? Denk dan eens aan kant-en-klare drinkontbijten. Deze zijn handig om mee te nemen in de auto of de trein, of als het niet anders kan achter het bureau.

Reageer