print-image

Je rijbewijs halen is een grote mijlpaal en voor velen een belangrijke gebeurtenis. Ineens heb je veel meer vrijheid! Je hoeft niet meer door de regen op de fiets en bent niet langer afhankelijk van het OV. Ook met diabetes kun je veilig de weg op. Diabetes en autorijden gaan prima samen. Je moet je alleen wel bewust zijn van mogelijke complicaties. In deze blog lees waar je op moet letten en geven we je tips waarmee je veilig achter het stuur stapt!

Laat je keuren

Ga je je rijbewijs halen of moet je hem verlengen? Dan moet je eerst door een onafhankelijke arts worden gekeurd. De arts verzamelt informatie over zaken die jijzelf niet objectief kan beoordelen, zoals het gezichtsvermogen en het gevoel in je handen en voeten. Ook brengt hij je medicijngebruik, hypogevoeligheid en andere complicaties in kaart.

Het CBR beslist uiteindelijk of je wel of niet geschikt bent om deel te nemen aan het verkeer. In sommige gevallen is aanvullend onderzoek nodig om dit vast te stellen.

Lees ook: Diabetes en je rijbewijs: crisis bij CBR

Ken de risico’s van diabetes en autorijden

Voordat je aan het verkeer deelneemt, is het goed om op de hoogte te zijn van de risico’s. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Diabetes en autorijden Ten eerste kan een lage bloedsuikerwaarde (hypo) of een te hoge bloedsuikerwaarde (hyper) gevaarlijke situaties opleveren. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat alcohol voor mensen met diabetes een extra groot gevaar vormt. Alcohol vergroot de kans op hypo’s aanzienlijk. Natuurlijk gaan alcohol en het verkeer überhaupt niet samen!

Als we naar de uitslagen van diverse onderzoeken kijken, zien we dat het aantal verkeersongelukken dat veroorzaakt is door mensen met diabetes, niet is toegenomen. Hieruit kunnen we concluderen dat het verhoogde risico gecompenseerd wordt met voorzichtigheid en minder alcoholgebruik.

Ben je voor je werk afhankelijk van een auto? Dan worden er strengere eisen gesteld.

Volg deze tips

Gelukkig kun je zelf een hoop doen om te zorgen voor een veilige reis. Pak je binnenkort de auto? Volg deze tips!

  • Denk je dat je suikergehalte te laag is? Stap dan niet achter het stuur.
  • Voel je dat je glucosewaarde daalt? Las even een eetpauze in.
  • Wijk niet af van je normale dagindeling t.a.v. maaltijden en insuline.
  • Eet vooraf iets kleins, maar spuit niet meer insuline en eet niet minder dan normaal.
  • Heb je een lange autorit voor de boeg? Noteer vooraf je bloedsuikerwaarden.
  • Houd elke twee uur pauze en eet iets.
  • Vermijd lange nachtritten.

Laat elk halfjaar je gezichtsvermogen testen en laat je medisch controleren door je zorgverleners.

Verder is het natuurlijk belangrijk dat je goed voorbereid op weg gaat. Wij hebben een boodschappenlijstje voor je opgesteld, zodat je de belangrijkste zaken niet vergeet:

  • Voldoende druivensuiker
  • Teststrips en bloedsuikermeter
  • Een diabetespaspoort of iets anders waardoor men kan zien dat je diabetes hebt
  • Voldoende insuline
  • Glucagon

Heb je alles mee? Laat dan je bijrijder weten op welke plek je je spullen bewaart, zodat hij of zij er eventueel bij kan. Hierna ben je helemaal ready to go!

De belangrijkste tip 

Onze allerlaatste tip: geniet ervan! Ook al kost het je wat meer voorbereiding, dat hoeft je er niet van te weerhouden om achter het stuur te stappen. Bovendien ben jij als diabeet kampioen in vooruitdenken en is menig mens jaloers op jouw zelfdiscipline. We wensen je veel leuke, veilige kilometers toe!

Heb jij nog meer tips voor diabetes en autorijden? Laat ze in de reacties achter.

 

Reageer