print-image

In ons lichaam is een netwerk van beschermende krachten actief. Constant aan het werk om ons fit en gezond te houden. Dit immuunsysteem is geniaal georganiseerd. Met de juiste verzorging en training houden we het in topconditie.

Bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers liggen altijd en overal op de loer. Toch zijn we over het algemeen maar zelden ziek. Dat komt door ons immuunsysteem.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op ons immuunsysteem. Zo kan langdurige stress ertoe leiden dat onze afweer niet zo vlekkeloos meer functioneert. We worden vatbaarder voor infecties en voelen ons slap en futloos. Stresshormonen zijn in staat om onze afweer te verzwakken. Het complexe immuunsysteem bestaat uit meerdere onderdelen die verspreid zijn over ons hele lichaam.

De verschillende onderdelen van het immuunsysteem communiceren met elkaar in een specifieke ‘taal’. Via boodschapperstoffen worden berichten overgebracht. Als alles in orde is, verloopt deze communicatie snel en vlot. Maar soms zijn de transportwegen geblokkeerd. Dat kan door ziekte zijn, maar ook door overbelasting

Diabetes remt de afweer

Bij mensen met diabetes werkt het immuunsysteem langzamer. Dat komt omdat hoge bloedsuikerwaarden het verdedigingswerk bemoeilijken. Zo laat een onderzoek zien dat de overtollige suiker zich in het bloed direct bindt aan de immuuncellen en ze op die manier ‘blind’ maakt. Ze herkennen dan geen ziekteverwekkers meer. Daarbij hebben mensen met diabetes door hun veranderde stofwisseling vaak een tekort aan vitaminen en minerale stoffen zoals vitamine C of zink. Het immuunsysteem van mensen met diabetes werkt eigenlijk constant op de grens van maximale belasting. Om bijkomende uitdagingen de baas te kunnen, hebben vooral mensen met diabetes baat bij een gezonde leefwijze.

Hulp voor het immuunsysteem

Door gezond te eten, te bewegen en te ontspannen, versterken we het immuunsysteem. Regelmatig bewegen verbetert de doorbloeding en dat vergemakkelijkt het transport van afweercellen. Als je dit combineert met voldoende slaap, geef jij je immuunsysteem de tijd om probleemloos alle taken te vervullen.

Reageer