Seizoensgriep, ook wel ‘de griep’ genoemd, treft elk jaar naar schatting 5-15% van de wereldbevolking. Hoewel de meeste mensen met griep over het algemeen lichte symptomen vertonen en niet al te veel problemen ondervinden, kan de ziekte grotere gevolgen hebben voor ouderen, kinderen, zwangere vrouwen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals diabetes.
Wereldwijd hebben meer dan 425 miljoen volwassenen diabetes. Als je diabetes hebt, heb je een zwakker immuunsysteem, waardoor het voor je lichaam moeilijker is om een infectie te bestrijden. Dat betekent niet alleen dat je meer kans hebt om ziek te worden, maar ook dat je meer risico loopt op complicaties dan andere mensen. Gewoon ziek zijn kan je bloedsuikerspiegel immers al doen stijgen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat als je ziek bent, het moeilijk is om regelmatig te eten, wat ook een invloed heeft op jouw bloedsuikerspiegel.
Je kan dan ook best vooruitplannen. Stel jouw eigen actieplan op om griep te voorkomen en draag zorg voor jezelf door te weten wanneer je hulp moet zoeken als je toch ziek wordt.
Probeer griep te voorkomen
Volgens de Centers for Disease Control kan je griep het beste voorkomen door elk jaar de griepprik te halen. Er is aangetoond dat het vaccin veilig en doeltreffend is en je hoeft je geen zorgen te maken dat je de griep krijgt van de prik.
Regelmatig je handen wassen helpt ook om verkoudheden en griep tegen te gaan. Water en zeep doden bacteriën. Als je geen water en zeep binnen handbereik hebt, kan je ook ontsmettingsgel gebruiken. Neem de tijd om voldoende te slapen. Dat vermindert immers het risico dat je ziek wordt, dus zorg ervoor dat je elke nacht 7-8 uur slaap hebt.
Veelvoorkomende symptomen
Zelfs als je er alles aan hebt gedaan om griep te voorkomen, kan je nog steeds ziek worden. Als je gevaccineerd bent, zal je doorgaans een lichtere vorm van de griep krijgen.
Veelvoorkomende symptomen van de griep zijn:
- Spierpijn
- Gewrichtspijn
- Hoofdpijn
- Koorts
- Rode, warme huid
- Droge hoest
- Keelpijn
- Vermoeidheid
- Koude rillingen
- Verstopte neus of loopneus
- Braken en/of diarree
Tips om diabetes onder controle te houden als je griep hebt
Volg deze belangrijke tips als je griep hebt:
- Controleer regelmatig jouw bloedsuikerspiegel. Mogelijk moet je je bloedsuikerspiegel vaker controleren als je ziek bent. Als je ziek bent, komen er meer stresshormonen vrij die het je lichaam moeilijker kunnen maken om de insuline te regelen. Probeer je bloedsuikerspiegel elke twee à vier uur te controleren om er zeker van te zijn dat die op peil blijft. Als je merkt dat je bloedsuikerspiegel stijgt, neem dan contact op met je arts. Je arts kan je insulinedosis of medicatie tegen diabetes aanpassen zolang je ziek bent om je bloedsuikerspiegel beter te regelen.
- Let op de etiketten van geneesmiddelen zonder recept. Als je geneesmiddelen zonder recept neemt wanneer je ziek bent, controleer dan de etiketten om er zeker van te zijn dat ze niet vol suiker zitten. Veel hoestsiropen bevatten suiker die je bloedsuikerspiegel kunnen verhogen. Praat met je apotheker over geneesmiddelen met weinig of geen suiker.
- Neem energie en vocht op. Ook als je je ziek voelt, moet je nog steeds de nodige voedingsstoffen opnemen om te voorkomen dat je bloedsuikerspiegel te laag wordt. Het is ook belangrijk dat je gehydrateerd blijft, omdat uitdroging de bloedsuikerspiegel kan verhogen.
Lees ook: Sterke afweer
Wat kan je het beste bij de hand hebben als je ziek bent?
- Thermometer om je temperatuur te nemen
- Bloedsuikermeter, strips en prikpen om regelmatig je bloedsuikerspiegel te controleren
- Dextro als je niet kan eten
- Paracetamol om de koorts te verlagen (Let op als je een sensor gebruikt. Bepaalde geneesmiddelen kunnen invloed op de werking ervan hebben)
- Extra insuline als je insuline gebruikt
Weet wanneer je hulp nodig hebt
Aangezien mensen met diabetes meer risico lopen op complicaties bij griep en verkoudheden, is het belangrijk dat je weet wanneer je extra hulp moet inroepen. Als je te ziek bent om te eten of voeding niet langer dan zes uur kunt binnenhouden, moet je onmiddellijk medische hulp inschakelen. Andere signalen die erop wijzen dat je onmiddellijk naar een arts of de spoeddienst moet gaan, zijn:
- Hoge koorts
- Gewichtsverlies van twee kilo of meer
- Ernstige diarree
- Ademhalingsproblemen
- Overmatige slaperigheid of verwardheid
- Bloedsuikerspiegel die hoger is dan 13,9 mmol/L of lager is dan 3,3 mmol/L
Ja, griep vormt een hoger risico voor mensen met diabetes. Met dit doeltreffende plan ben je echter voorbereid om jouw bloedsuikerspiegel onder controle te houden, om te gaan met de symptomen en zo snel mogelijk weer de oude te zijn.
Bronnen:
- http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/influenza/data-and-statistics
- https://www.diabetesatlas.org
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10575137
- https://www.cdc.gov/diabetes/managing/flu-sick-days.html
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/symptoms-causes/syc-20351719
- http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/medication/other-treatments/flu-and-pneumonia-shots.html
- https://www.webmd.com/diabetes/cold-flu-treatments-diabetes#1