print-image

De sleutel voor een mooie glimlach

Een goede instelling van je diabetes is belangrijk voor de gezondheid van je gebit, maar andersom is dat ook het geval. Iedereen weet dat een goede mondgezondheid de sleutel vormt voor een mooie gezonde glimlach. Veel minder bekend is dat een gezonde mond ook bijdraagt aan een gezonder lichaam. Er zijn namelijk steeds meer bewijzen dat er een duidelijk verband bestaat tussen diabetes en een slechte mondgezondheid.

Wetenschappelijk onderzoek

Mensen met diabetes doen er goed aan extra aandacht te besteden aan de verzorging van hun mond en tanden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met diabetes meer kans maken om tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen te krijgen dan mensen zonder diabetes. Mondinfecties zijn vaak ernstiger bij mensen met minder goed gereguleerde diabetes. Ook kunnen
gebitsontstekingen zich zeer snel en agressief ontwikkelen. Een reden waarom tandartsen eerder antibiotica voorschrijven. Het wordt steeds duidelijker dat de relatie tussen diabetes en mondgezondheid twee kanten op werkt: diabetes kan tandvleesaandoeningen verergeren en tegelijkertijd kunnen tandvleesaandoeningen het onder controle houden van diabetes moeilijker maken.

Verzorging

De meeste mensen weten het wel: voor een goede mondverzorging is het belangrijk dat je minstens twee keer per dag je tanden poetst en iedere dag flost. Gebruik verder tandenstokers of interdentale borsteltjes ga minstens één keer per jaar voor controle naar de tandarts. Niet alleen ter voorkoming van gaatjes in tanden en kiezen, maar ook om ontstekingen tegen te gaan. Vooral mensen met een slecht ingestelde diabetes zijn gevoelig voor ontstekingen in de mond. Dat is het gevolg van een verminderde weerstand. Daarnaast is ook de doorbloeding van het tandvlees minder waardoor er minder witte bloedlichaampjes beschikbaar zijn om schadelijke bacteriën in het tandvlees te lijf te gaan. Om die reden zijn mensen met diabetes gevoeliger voor infecties als tandvleesontstekingen. Roken verslechtert ook de doorbloeding van het tandvlees. Mensen met diabetes die óók roken, hebben dus een extra slechte doorbloeding van het tandvlees.

Slecht ingesteld zijn kan dus negatieve effecten hebben op het gebit. Andersom kan een tandvlees- of kaakontsteking ook de diabetes ontregelen. Ook bij mensen die goed zijn ingesteld. Het is daarom belangrijk om aan de tandarts te melden dat je diabetes hebt.

Wat kun je doen om gebitsproblemen te voorkomen?

• Zorg voor een goede bloedglucosecontrole.
• Bezoek iedere 6 maanden je tandarts, ook al heb je geen klachten.
• Poets je tanden na iedere maaltijd.
• Gebruik iedere dag een flosdraadje voor tussen de tanden.
• Gebruik eventueel een anti-tandplak mondspoeling.
• Snoep verstandig en vermijd gesuikerde voeding, tabak en alcohol.
• Reinig een gebitsprothese met een ongeparfumeerde zeep en een protheseborstel.
• Stop bij pijn nooit de mondverzorging, maar neem in dat geval wel even contact op met je tandarts.

Reageer