De heilige maand ramadan valt op de negende maand van de maankalender en omvat een maand lang elke dag vasten. Het vasten zelf duurt van zonsopgang (het ‘fajr’-gebed) tot zonsondergang (het ‘maghrib’-gebed).
Ramadan vindt ieder jaar 10 à 11 dagen eerder plaats. Dit betekent dat de duur van het vasten en de klimaatomstandigheden variëren naargelang de tijd van het jaar waarin de ramadan plaatsvindt. Dit jaar gaat de ramadan door van 13 april tot en met 12 mei 2021.
Als je diabetes type 1 hebt of diabetes type 2 met complicaties, dan heb je een vrijstelling van de ramadan vanwege de grotere kans op ernstige hypo’s of complicaties door het vasten. Wil je toch meedoen? Overleg dit dan tijdig met je zorgverlener. Doe je mee aan de ramadan, meet dan regelmatig je bloedsuikerwaarden. Doordat je de hele dag niet eet en drinkt, kan je bloedsuiker te laag worden (hypo).
Lees ook: Kunnen mensen met diabetes vasten tijdens Ramadan
- Producten zonder (veel) suiker en met veel gezonde voedingsvezels.
- Volkorenproducten zoals volkorenbrood of zilvervliesrijst in plaats van wit (zoet)brood, croissants of witte rijst.
- Vers fruit in plaats van gedroogd fruit.
- Dranken zonder suiker zoals water, koffie en thee in plaats van vruchtensap of frisdrank. Wil je toch een glaasje frisdrank drinken? Kies dan voor een light of zero variant.
Wil je toch een dadel of een stukje baklava eten? Kies dan voor een klein stukje in plaats van twee (of meer).
Tips en lekkere recepten voor de ramadan vind je op de site van het Diabetes Fonds.