Blog

Verslag EASD 2017

Voor de tweede keer werden wij met stichting ééndiabetes door Roche Diabetes Care uitgenodigd om mee te gaan naar de European Association for the Study of Diabetes (EASD). Ditmaal in het zonnige Lissabon! Alhier kregen wij de gelegenheid om het Media Event van Roche, het bloggersevent van Roche en het congres zelf te bezoeken. De Europese bloggerscommunity kennen wij goed en de informatiebeurs en lezingen tijdens het congres zijn altijd interessant. Uiteraard gingen wij dus graag in op deze uitnodiging en kon Jasper, onder andere samen met ééndiabetes vrijwilligster Sanne, zijn koffer pakken!

Het heerlijke weer en het lekkere eten in Lissabon zorgden voor een goede start, maar dit is uiteraard niet waarvoor we kwamen. Het Media Event van Roche wel. Hier werden alle nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf besproken en werd de toekomst uitgestippeld. Roche zet in op de uitbreiding van hun diabetesproducten Eversense, Accu-Chek Insight en de integratie van informatie in digitale systemen  De informatie dit jaar was in dat op zich niks nieuws, maar toch was het anders. Wij kregen het gevoel dat er daadwerkelijk grote stappen zijn gemaakt en het dus niet bij woorden blijft. Zo komt de Eversense heel snel echt op de markt in Nederland, heeft Roche recentelijk MySugr overgenomen (zeker even googlen!) en werden de plannen uitgerold voor een compleet geïntegreerd diabetes ecosysteem (de Eversense communiceert met je app, je krijgt vervolgens advies van een app, je gekoppelde smartwatch registreert veranderingen in je dagelijkse patroon en kan vervolgens weer contact leggen met je dokter bijvoorbeeld). Echte stappen en dus veelbelovend. Uiteraard blijft vooral de Eversense zeer interessant en we kunnen niet wachten om dit te proberen!

’s Middags kwamen alle bloggers uit heel Europa bij elkaar. We hebben deze mensen ondertussen al zo’n 10x gezien, maar het mooie is dat de groep blijft groeien. Er waren dit jaar een aantal nieuwe Portugezen aanwezig, maar ook Scandinaviërs en Amerikanen en  dus niet alleen maar Europees. Het gevoel van zo’n grote groep type 1 diabeten blijft onbeschrijfelijk. Het is ontzettend inspirerend om te zien hoe elk land met verschillende mogelijkheden en problemen omgaat. Dit blijkt ook altijd tijdens het event zelf waar we met z’n allen praten over de nieuwste ontwikkelingen. Helaas was er dit jaar weinig ruimte voor interactie. Een app die koolhydraten telt op basis van een foto werd (opnieuw) geïntroduceerd (http://gocarb.eu/) en er werd gesproken over de samenwerking met MySugr. Het mooie van deze organisatie is dat dit community-driven is. Met andere woorden, de organisatie is ontstaan door bloggers en een aantal mensen die daar werken kennen wij dan ook goed. De samenwerking met Roche is veelbelovend en ze willen graag dat de MySugr app als een soort ‘diabetes-mentor’ gaat optreden. We houden je hiervan in ieder geval op de hoogte!

Een dag later stond het jaarlijkse bezoek aan de informatiebeurs op de planning. Helaas voor ons was er weinig nieuws te beleven. Er waren weinig lezingen en de beurs zelf was bezet met bekende bedrijven. Uiteraard was de Kaleido weer aanwezig met hun kleurrijke pompen, de Ypsopump en de stand van Roche Diabetes Care was dit jaar uitgebreid met de Eversense en MySugr. De grote afwezige was Medtronic.

Wel nog even speciale aandacht voor een aantal community gedreven producten. Zo zijn er twee leuke boeken te koop. Eentje uit Amerika (https://www.bol.com/nl/p/bright-spots-landmines/9200000077898929/) en eentje uit Zweden (https://www.amazon.com/want-dare-have-Type-Diabetes/dp/9163925869). Ook hebben we al een keer geschreven over het mooie product van MedAngel (https://medangel.co/). Binnenkort komt er waarschijnlijk ook nieuw tijdschrift speciaal voor community leaders met type 1 diabetes. Afwachten even!

Al met al waren het weer een aantal geslaagde dagen. Roche heeft al jaren goed begrepen dat je bloggers kunt inzetten om relevante informatie van patiënten te vergaren en omdat zij hier ook daadwerkelijk iets mee doen, komen veel bloggers graag naar deze evenementen. Voor ons is het fijn om inspraak te hebben en daarbij zijn wij altijd blij om zoveel Europese type 1 diabeten te zien. Het eerstvolgende congres is de ATTD in Wenen. We zijn graag weer aanwezig!

Jasper Iking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mening

Hi! We horen graag wat je van deze website vindt. Mis je bijvoorbeeld nog informatie of heb je opmerkingen over de website? Stuur ons je feedback!


Gelieve dit veld leeg te laten.