Blog

Time flies when you are having fun!

Bijna één jaar geleden, deed ik mee aan de 30DagenChallenge van Roche Diabetes Care om te bloggen over het leven van een diabeet. Nu ben ik nog niet zo lang terug uit Lissabon waar ik naar het EASD (European Association for the Study of Diabetes) congres ben geweest, dankzij de hoofdprijs die ik had gewonnen met de 30DagenChallenge!

Waar te beginnen, wat een fantastische ervaring! Zoveel gehoord, gezien en mensen gesproken, andere diabeten gesproken, ervaringen uitgewisseld en natuurlijk ook heel veel geluisterd! Kortom ik kwam helemaal energized terug uit Portugal, wat heerlijk!

DAG 1 – Aankomst
Zondag, eind van de middag kwamen we aan in het hotel en zijn we heerlijk wezen eten in een erg gezellig restaurant, midden op het plein, zorgvuldig uitgezocht door Marianne van Roche Diabetes Care die mij en andere bloggers (de echte professionele bloggers 😉) tijdens dit event begeleidde.

DAG 2 – Media Event Roche
Vroeg uit de veren, op naar dag 2; we waren uitgenodigd voor het internationale Media Event van Roche Diabetes Care. En dit was wederom uitstekend geregeld, ook rekening houdend met diabeten qua eten, echt top! Deze dag begon met een presentatie van het Roche Diabetes Care Management, d.w.z. directie. We kregen toelichting op de volgende onderwerpen:

  • Diabetes Management (traditionele wijze door ontwikkelt naar gepersonaliseerd)
  • Visie Diabetes (digital ecosystem)
  • Innovatie (eerste geïmplanteerde CMG sensor, naam is Eversense)

Een helder verhaal. Er werd ook nog een patiënt aan het woord gelaten die kort zijn ervaringen deelde met de CMG (Eversense). Ik heb ook nog kort gesproken met Marcel Gmuender van Roche Diabetes Care over de visie van Roche. Roche heeft een duidelijke keuze gemaakt en zet hier vol op in, wat voor mij als diabeet een goed gevoel geeft. Men is zeer betrokken en vastberaden om het leven van een diabeet leefbaarder te maken met daarbij ook rekening houdend met diverse factoren. Dat wil dus zeggen; de dokter, diabetesverpleegkundigen, ziekenhuis, specialisten, verzekeraars, voeding, lifestyle, medicatie, verzameling data (big data), het plaatsen van big data naar evt. (private) cloud en impact hiervan (lees: beveiliging van de verkregen data), kostenplaatje, dit naast de diabeet zelf. Wetende en erkende dat elke patiënt anders is!

De dag hebben we om 18:00 afgesloten met een tocht op een zeilboot waar door diverse bemanningsleden werden ingeleid in de zeilwereld; o.a. het leren van de verschillende knopen, boeien, noodsignalen en zelfs varen zonder kompas. Erg interessant en leuk, daarbij prachtig mooi weer! 

DAG 3 – Congres
Op deze dag stond het congres op het programma. Gigantische beurs (soort RAI) met alles, van, voor en rondom diabetes. Een grote hoeveelheid van informatie, van zowel leveranciers, producenten, producten, studies, wetenschappelijke lezingen alles

internationaal georiënteerd…teveel om allemaal op te noemen!

Zelf heb ik me gefocust op pompen, ik heb zelf zoals eerder aangegeven een Paradigm pomp van Medtronic maar mag binnenkort een andere pomp uitzoeken. Daarvoor langs diverse stands gegaan, ik voelde me net een klein kind in de snoepwinkel, zo luxe dat je alles in het echt kan zien! Het is toch anders dan een papieren folder. Dus diverse pompen-stands bezocht en met de mensen daar de verschillende pompen besproken, vastgehouden (lees o.a. bediend, gewogen) 😉  en dat waren de:

Paradigm: Om te beginnen, de producent van mijn huidige pomp, Medtronic, straalde door afwezigheid…helaas!

Ypsomed: In eerste instantie enthousiast, pomp is erg handzaam en licht, dun, totdat ik er helaas achter kwam dat er aan de bovenkant een behoorlijk uitstulping zit, die je in de folder niet echt zo duidelijk ziet. Dit is wel degelijk iets waar ik persoonlijk niet blij van word.. Daarbij (in mijn ogen althans) geen gebruikersvriendelijk bediening van het scherm en ook niet echt intuïtief. Met icoontjes zegt men, maar het ziet er niet heel erg innovatief uit (in zwart/wit). Ook de bediening zelf is lastig; als je bolus wilt geven moet je vele malen tikken op het icoontje…Aan de andere kant, wellicht word jij hier wel helemaal blij van, zo heeft iedereen andere wensen en eisen, dit blijft altijd lastig.

Kaleido: Erg mooi design! Helaas zijn de testervaringen tot nu toe niet om over naar huis te schrijven, er moest 8 (!) keer voor nieuwe pomp gewisseld worden door de testpersoon omdat de pomp niet naar behoren werkte (technisch gezien). Dit terwijl nieuwe (software?) versie net was uitgebracht..dus daar is nog wel werk aan de winkel voor Kaleido.

Accu-Chek Insight: Zelf ben ik het meest gecharmeerd van deze pomp.  Klein, licht, rond van vorm, niks blijft haken of hangen tevens is het scherm in kleur. Daarbij een afstandsbediening waarmee je de pomp kan bedienen. Het enige minpunt is dat je deze wel nodig hebt om de bolus geven, terwijl alle andere functies op de pomp zelf zitten…dus deze afstandsbediening niet vergeten is wel erg belangrijk!

Tot slot de nieuwste sensor Eversense:
Zelf ben ik erg enthousiast over de nieuwste sensor Eversense – sensor, die wordt geïmplanteerd in de bovenarm en 90 dagen blijft werken (men is bezig dit uit te breiden naar zelfs 130 dagen, dat zou helemaal geweldig zijn). Dan heb je geen blokkades meer dat de sensor van je arm valt door bv. sport, wat ik persoonlijk super vind en wat me echt geweldig gevoel geeft. Je bent dan letterlijk helemaal vrij! Daarbij komt dat deze sensor realtime je glucosewaarde meet en echt kan voorspellen wanneer je een hypo krijgt (dus niet op basis van historie waardes) Nu kan je zelf instellen/bepalen of je dit 10 min van te voren wilt weten of 30 min van te voren, een signaal hierover krijgt. Erg mooi vind ik zelf, voorkomen is beter dan genezen, zeker ook in dit geval.

Als allerlaatste heb ik nieuwe insuline op de beurs ontdekt, Fiasp (zusje van Novorapid) die nog sneller werkzaam is. Voor mijzelf werkt dit als diabeet type 1 met pomp werkelijk perfect. Mijn waardes zijn angstaanjagend stabiel en ik kan dan ook echt niet anders dan MEGA enthousiast zijn hierover. Dit wilde ik toch ook nog even met jullie delen 😊 Zie voorbeelden van mijn waardes van overdag en nacht…veel minder pieken en meer stabiel!

Alles samenvattend: Een zeer geslaagde hoofdprijs waar ik veel van heb geleerd en opgestoken! Dank je wel Marianne van Roche Diabetes Care voor je support tijdens deze waanzinnig mooie en interessante trip!

Tony de Groot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mening

Hi! We horen graag wat je van deze website vindt. Mis je bijvoorbeeld nog informatie of heb je opmerkingen over de website? Stuur ons je feedback!


Gelieve dit veld leeg te laten.