print-image

We vinden het vaak lastig om met onze partner of arts te praten over intieme lichamelijke problemen, zoals incontinentie of ons seksleven. Bij veel mensen vormt een goed seksleven een belangrijk onderdeel van een gelukkige relatie. Door diabetes kan het zijn dat je minder zin in seks krijgt. De problemen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld te hoge bloedglucose en daaruit voortvloeiende veranderingen aan zenuwen en bloedvaten.

Impotentie is geen lot


Ongeveer 1 op de 2 mannen met diabetes lijdt aan lichamelijke seksuele stoornissen.* Meestal gaat het om erectiestoornissen of impotentie. De problemen kunnen komen uit schade die is opgelopen aan de bloedvaten en zenuwbanen doordat je bloedglucosewaarden te lang te hoog zijn geweest met storingen in de doorbloeding als gevolg. Deze beschadigen uiteindelijk zenuwen en bloedvaten in de penis. Een goed ingestelde stofwisseling is daarom belangrijk om seksuele problemen te voorkomen.

Ook vrouwen worden getroffen

Over seksuele functiestoornissen bij vrouwen met diabetes is minder bekend. Door te lang een te hoge bloedglucosewaarden te hebben, kunnen ze last krijgen van pijn bij het vrijen vanwege een droge vagina en doordat ze minder opgewonden zijn. Ook vermoeidheid, vaginale krampen of ontstekingen zijn bekende gevolgen.

Verstoord evenwicht


Ook bij goede bloedglucosewaarden zijn mensen met diabetes vatbaarder voor infecties. Bij vrouwen kan dat onder bepaalde omstandigheden leiden tot blaasontstekingen na het vrijen. Daarnaast bestaat zowel bij mannen als bij vrouwen een grotere kans op een schimmelinfectie. Dat kan voorkomen aan de mond, handen, voeten, maar ook aan de genitaliën. Dit alles heeft niets te maken met een slechte hygiëne, maar met een verstoord evenwicht van de lichaamseigen afweerstoffen.

Bij diabetes kan ook de blaas problemen veroorzaken, wat tot ongecontroleerd urineverlies kan leiden. Dit urineverlies is vaak het gevolg van langdurig hoge bloedglucosewaarden. De aandrang om te plassen wordt niet meer herkend omdat de reflexen van de blaaswandspieren niet worden waargenomen totdat de blaas vol is en plotseling ongewenst urine afgeeft.

Arts en partner erbij betrekken


Heb je diabetes dan kan vrijen uiteraard nog heel fijn zijn. Naast een goede instelling van de bloedglucosewaarden is het belangrijk om erover te praten. Ga een open gesprek aan met je partner. Door erover te praten bespaar je jezelf veel spanning en druk. Je kunt daarnaast ook altijd het gesprek met je behandelend arts aangaan.

* Arbeitsgemeinschaft Psychologie und Verhaltensmedizin der Deutschen Diabetesgesellschaft, 2006

Een reactie

Reageer