print-image

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Voedingswaarde per persoon

  • Energie: 353 kcal
  • Eiwit: 28 gram
  • Vet: 8 gram
  • Koolhydraten: 40 gram
  • Vezels: 7 gram

Ingrediënten

  • 3 wortels, geschild en in reepjes gesneden
  • 8-12 babypompoentjes (patisson) met boven- en onderkant bijgesneden en in vieren gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote ui, geschild en fijngehakt
  • 250 gram witte champignons, in plakjes
  • 1 prei, gewassen en in dunne plakjes gesneden
  • 190 ml magere melk
  • halve theelepel zout
  • twee eetlepels boter
  • 500 gram struisvogelbiefstuk, gesneden in 4 porties
  • 80-90 ml droge, witte wijn
  • 125 gram bessen, vers of bevroren
  • versgemalen peper

Bereiding

Bereid eerst de groenten voor. Doe de wortels en de pompoen in een glazen schaal met een deksel. Voeg 125 ml water toe en zet de schaal gedurende 8 minuten op vol vermogen in de magnetron of kook gedurende 3 minuten om te blancheren. Na het koken de groenten in ijswater onderdompelen, laten uitlekken en apart zetten. Verwarm een serveerschaal of vier dinerborden in de oven op laag vuur voor de struisvogelbiefstuk, terwijl de groenten koken.

Verhit olie in een grote koekenpan en bak de ui glazig. Voeg gesneden champignons en prei toe en bak tot deze net gaar zijn. Daarna voeg je de geblancheerde wortels en pompoen toe en roer je het geheel om door te verwarmen. Voeg 80 ml magere melk toe, verwarm het geheel en breng op smaak met zout en peper. Plaats de schaal zonder deksel in een warme oven.

Smelt de boter in een andere koekenpan op hoog vuur en schroei de struisvogelbiefstuk dicht om de sappen in te sluiten. Het geheim van malse biefstuk is om het snel op hoog vuur te bakken, maar pas op dat je ze niet te gaar bakt. Gemiddeld heeft biefstuk 3 tot 5 minuten per kant nodig. Leg de struisvogelbiefstuk op een verwarmde schotel of borden en zet deze terug in de warme oven. Zet het vuur lager en voeg de wijn en bessen toe aan de koekenpan. Roer de resterende melk erdoor en kook zachtjes, zonder deksel, om de saus in te dikken en met ongeveer de helft te reduceren. Roer de groenten erdoor en verdeel over vier borden. Leg hier de struisvogelbiefstuk bovenop. Drapeer een beetje bessensaus over de biefstuk en serveer de rest aan de zijkant.

Serveer met nieuwe aardappelpartjes (3 tot 5 nieuwe aardappelen per persoon) of volkorencouscous, gekookte rijst of pasta. Frambozen en bosbessen geven de rijkste jus, terwijl kruisbessen een interessante kleur- en smaakdimensie toevoegen.

 

Bron: Recept en foto van “The low GI, low fat recipe book” van geregistreerde diëtisten Gabi Steenkamp en Liesbet Delport.

 

Reageer