Zonder zorgen op vakantie

 

Vakantie: even weg uit de alledaagse sleur, eindelijk rust en ontspanning.

Sommige mensen denken bij vakantie aan lange wandeltochten in de bergen en anderen aan heerlijk liggen op het strand of het verkennen van verre landen. Maar waar je ook naartoe gaat: op vakantie ben je er echt even helemaal uit. Houd er wel rekening mee dat verandering van omgeving en ook ander voedsel tijdens de vakantie van invloed kan zijn op jouw bloedglucosewaarden.

Goede voorbereiding

Voor mensen met diabetes is een goede voorbereiding op de vakantie belangrijk. Heb jij je bestemming bepaald, informeer dan ook meteen hoe de gezondheidszorg ter plaatse is. Is er in geval van nood betrouwbare medische hulp aanwezig? Neem ook een diabetespaspoort mee. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende talen. Jouw arts of diabetesverpleegkundige kan je hier alles over vertellen.

Klimaat en hygiëne

Maar er zijn meer factoren om rekening mee te houden, zoals het klimaat en de hygiëne op het vakantieadres. De eventueel vereiste inentingen dien je ongeveer vier tot zes weken voor vertrek te halen. Laat je dan meteen onderzoeken door jouw arts. Je arts kan je dan ook adviseren hoe je in het vakantieland met jouw diabetes om moet gaan. Bovendien kan hij je de benodigde papieren bezorgen, zodat je bij de douane of bij het inchecken op het vliegveld geen moeilijkheden krijgt met medicijnen en hulpmiddelen. Bedenk ook hoe je je insuline en teststrips het beste kunt bewaren.

Goede reis!

Ga je met de auto op vakantie, dan is het verstandig om voor elke rit je bloedglucosewaarde te meten. Omdat vakantiestress de stofwisseling beïnvloedt, is de kans op een hypo onderweg zeker aanwezig. Las daarom tijdens de reis regelmatig pauzes in om je bloedglucosewaarde te meten en om een kleine maaltijd te eten. Denk daarbij aan fruit of een boterham. Maar ook karnemelk en drinkyoghurt leveren veel energie.

Boven de wolken

Onderzoek heeft aangetoond dat steeds meer mensen met diabetes problemen krijgen met hypo- of hyperglycemie tijdens vakanties naar verre landen. De hypo’s ontstaan vaak niet tijdens de reis zelf, maar binnen 24 uur na aankomst op de plaats van bestemming. Belangrijkste oorzaken zijn de uitgestelde maaltijden en de insulinedosis die niet aan het tijdsverschil wordt aangepast.

Om complicaties onderweg te voorkomen, is het raadzaam om je bloedglucosewaarden vaker te meten dan gebruikelijk. Omdat hypo’s vaak ’s nachts plaatsvinden, is het ook belangrijk om voor het slapen te meten.

Tijdsverschil

Ga je een verre reis maken, dan kun je last krijgen van het tijdsverschil. Verschillen van maximaal vier uur kun je met kort werkende insuline opvangen. Bij grotere tijdsverschillen moet je de dosis langwerkende insuline aanpassen. Reis je naar het oosten (bijvoorbeeld Azië) dan heb je minder insuline nodig. Dit komt doordat de dag korter wordt. Reis je naar het westen (bijvoorbeeld de VS)  dan wordt de dag langer en heb je meer insuline nodig. Overleg altijd vooraf met je diabetesverpleegkundige over het aanpassen van de dosering.

Als je therapie met tabletten volgt, kun je het beste met je arts overleggen op welke manier je de ’gewonnen’ of ’verloren’ tijd kunt overbruggen. Je arts kan met jou ook een individueel schema uitwerken, dat tijdens je reis als richtlijn geldt.

Goed ingepakt

Denk eraan dat je de insuline tijdens de reis net zo goed bewaart als op de vakantieplek. Als je met de auto op vakantie gaat, zorg er dan voor dat de insuline niet in de zon ligt. In een hotel kun je de insuline in de minibar bewaren. Insuline kan het beste worden vervoerd in een koelbox. In hele warme landen is een koelbox bijzonder handig. Maar houd er rekening mee dat de insuline niet in aanraking komt met het koelelement. Insuline kan namelijk niet tegen temperaturen onder de 4 graden. Insuline mag bovendien nooit worden blootgesteld aan temperaturen boven de 30 graden. Als je een uitstapje maakt of naar het strand gaat, dan kun je de insuline vervoeren in de koelbox. Ook kun je de insuline in een vochtige doek wikkelen en in een met koud water uitgespoelde thermoskan vervoeren. Belangrijkste advies voor iedere reis: bewaar insuline altijd uit de zon. Maar let ook op de temperatuur van je bloedglucosemeter en teststrips. De temperatuur in de zon loopt snel op en ook je bloedglucosemeter en teststrips kunnen niet tegen hele hoge temperaturen.

Neem ook een kijkje op onze checklist zodat je niets vergeet en je zorgeloos op vakantie kunt gaan.

Goede reis!

Diabetes tips

leven met diabetes sporten en bewegen strand familie

Naar het buitenland?

Ga je op vakantie naar het buitenland? Neem altijd een medisch document (bij voorkeur in het Engels) mee met daarop een vermelding van je type diabetes. Dit verklaart tevens waarom je spuiten en naalden bij je hebt.

Met het vliegtuig op vakantie?

Ga je met het vliegtuig op vakantie? Zorg dan dat je je meter, prikpen, teststrips, lancetten en voldoende insuline meeneemt in je handbagage.

Insuline in het vliegtuig

Gebruik je insuline en ga je met het vliegtuig op vakantie? Stop deze dan in je handbagage. Verdeel de insuline het liefst over 2 tassen.

Bekijk meer onderwerpen

Autorijden

Autorijden   Met diabetes kun je over het algemeen prima actief aan het verkeer deelnemen, maar je dient je wel...

Relatie

Relatie Diabetes heeft effect op je leven. En dus heeft diabetes ook een effect op je relatie. Wat dat effect...

Werk

Hoe ga je om met je diabetes tijdens het werk? Ben je verplicht om je (toekomstige) werkgever te vertellen dat...

Voeding

Gezond eten en drinken is belangrijk. De juiste voeding kan bijdragen aan het verkleinen van het risico om diabetes te...

Reizen

Sommige mensen denken bij vakantie aan lange wandeltochten in de bergen en anderen aan heerlijk liggen op het strand of...

Zelfmanagement

Een goede basiskennis over jouw diabetes is de eerste stap op weg naar controle over je gezondheid. Zelfmanagement is hierbij...

Tips

Tips   Handige tips voor het dagelijkse leven. Soms hoeft het maar een kleinigheidje te zijn om je goed op...