1 uur per dag is voldoende

 

Wist je dat ook kinderen minimaal twee maal 30 minuten moeten bewegen? Na een lange dag school met veel stilzitten en luisteren is het heerlijk voor ze om alle energie kwijt te raken. Door te bewegen is de kans op overgewicht kleiner en blijven de bloedsuikers beter.

Spelen kan altijd!

Elke dag bewegen is gezond en leuk. Een uur per dag bewegen is voldoende. Kinderen kunnen lid worden van een sportvereniging, zoals een voetbalclub of dansschool, maar dat hoeft niet persé. Ook in de eigen omgeving kun je makkelijk zorgen voor voldoende beweging. Spelen kunnen ze immers overal!

Er zijn nog veel meer mogelijkheden om te bewegen. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Lopend of op de fiets naar school
  • Op de fiets naar vriendjes/vriendinnetjes
  • In het weekend een fietstocht met vriendjes/vriendinnetjes of de ouders
  • Bedenk een leuke speurtocht
  • Helpen met boodschappen doen
  • Hebben jullie een hond? Laat ze dan wandelen met de hond
  • Meedoen aan de avondvierdaagse
  • Dansen op lievelingsmuziek
  • Een hut bouwen in de tuin, het bos of in het park

Maar buitenspelen met vriendjes en vriendinnetjes blijft toch het leukst. Zeker als het lekker weer is. Voetballen, stoepranden, verstoppertje of tikkertje. En mochten ze even geen inspiratie hebben, dan hebben  wij nog een aantal ideetjes:

Stand in de bal
Nodig: bal
De bal gooi je zo hoog mogelijk in de lucht. Tegelijkertijd roep je: “stand in de bal en de bals is voor…” met de naam van de persoon. Iedereen rent weg. De persoon die geroepen is, moet zo snel mogelijk de bal pakken. Zodra hij of zij de bal vast heeft, moet iedereen stoppen met rennen. De tikker mag drie grote stappen met de bal zetten en moet dan iemand afgooien. Als iemand drie keer is afgegooid dan mag hij of zij niet meer meedoen.

Ballon hoog
Nodig: een ballon
Ga met zijn allen in kleermakerszit in een kring zitten. Iemand gaat in de kring staan en roept terwijl hij of zij de ballon omhoog gooit de naam van een van de vriendjes of vriendinnetjes. Hij of zij moet zorgen in de kring te zijn voor de ballon de grond raakt. Dit is ook een leuk spelletje om binnen te spelen.

Diabetes tips

leven met diabetes meisje

Ga lekker buitenspelen

Buitenspelen is niet alleen ontzettend leuk voor kinderen, het is onmisbaar voor hun ontwikkeling. Want van buitenspelen worden kinderen gezonder, slimmer en socialer. Lekker klimmen en klauteren, tikkertje of verstoppertje spelen. Maar ook hutten bouwen of een zandkasteel maken op het strand. Haal het kind in je naar boven en speel gezellig mee. Want ook volwassenen worden er blij van!