Diabetes is de meest voorkomende chronische aandoening in Nederland. Ruim 1 miljoen mensen zijn gediagnosticeerd met een van de twee types diabetes, en daar komen er jaarlijks vele duizenden bij. Niet al deze mensen zijn zich ook daadwerkelijk bewust van hun ziekte. Ongeveer 1 op 10 mensen met diabetes moet leren leven met diabetes type 1. Geen gemakkelijke klus, want diabetes gaat nooit meer over. Het heeft ingrijpende lichamelijke, maar ook psychosociale gevolgen. Over de precieze gevolgen van diabetes type 1 vertellen we je meer op deze pagina.

Diabetes type 1: wat is het?

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte en tevens een chronische aandoening. Het lichaam van mensen met diabetes type 1 kan zelf geen insuline (meer) aanmaken. Het lichaam ziet de cellen die insuline aanmaken ten onrechte aan voor ‘vijanden’, waarna deze de goede cellen worden vernietigd. Een serieus probleem, want insuline is een onmisbaar hormoon dat in de alvleesklier de bloedsuikerspiegel regelt. Heb je diabetes type 1, dan heb je dus iedere dag hulpmiddelen nodig. Je moet 365 dagen per jaar je bloedsuiker meten, zelf insuline spuiten of een pompje bij je moeten dragen.

De cijfers met betrekking tot diabetes type 1

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Daarvan zijn er ongeveer 100.000 die diabetes type 1 hebben. De verdeling man – vrouw is daarbij vrijwel gelijk. Onder de mensen met diabetes type 1 vallen veel kinderen en jongvolwassenen tot 20 jaar. In totaal gaat het om zo’n 12.000 kinderen en jongvolwassenen, maar daar komen er iedere dag bij. Van deze groep personen heeft slechts 2% te maken met diabetes type 2. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ouderen (60+) geen diabetes type 1 kunnen hebben. Wel is het zo dat de meeste ouderen te maken krijgen met diabetes type 2.

Diabetes type 1 gevolgen

Er zijn verschillende eerste verschijnselen die erop duiden dat je diabetes type 1 hebt. Deze treden al snel op als de bloedsuikerspiegel te hoog is. Echter is het ook zo dat mensen met diabetes – ook zonder dat ze zich bewust zijn van het feit dat ze diabetes hebben – al te maken krijgen met verschillende complicaties.

De eerste symptomen

Hyperglykemie (zo noemen we het als de bloedsuikerspiegel te hoog is), zorgt er voor dat je:

  • Veel moet plassen en zeer veel dorst hebt. Je nieren kunnen de hoeveelheid glucose niet meer aan, waardoor een deel hiervan in de urine terecht komt. Suiker trekt water aan, waardoor de nieren meer vocht doorlaten dan normaal. Je moet veel plassen, waardoor je lichaam zal aangeven dat je meer vocht nodig heeft. Kortom, je krijgt dorst!
  • Erg moe en slaperig wordt. Het lichaam moet immers hard werken om de energie – die normaal uit de suikers komt – ergens anders vandaan te halen.
  • Onverklaarbaar veel gaat afvallen. Om het tekort aan energie op te vangen (immers kan het lichaam dus geen energie meer halen uit glucose) gaat de weefsels vetten afbreken. Het gevolg: veel – voor de mensen met diabetes in de meeste gevallen – onverklaarbaar afvallen. Dit kan in zeer korte tijd gebeuren.
  • Slecht of wazig gaat zien. Een hoge of sterk wisselende bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat de vochthoudendheid van de ooglens verandert. Op termijn kunnen de oogspieren hierdoor zelfs aangetast worden. Veel diabetici geven dan ook aan last te hebben van hun ogen: ze zien slecht, wazig of dubbel.
  • Tintelingen/gevoelloosheid in benen, voeten en/of handen ervaart: een constant hoge bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je zenuwen worden aangetast. Hierdoor kunnen tintelingen of juist gevoelloosheid ontstaan. Meestal voel je dit in handen, voeten en/of benen.
  • Naar aceton ruikende adem krijgen: het lichaam kan bloedsuiker niet langer als energie gebruiken en gaat daarom vetten verbranden. Daarbij komen afvalstoffen vrij die de adem naar aceton doet ruiken.
  • Last kunt krijgen van een zware of moeizame ademhaling: door sneller dan gewoonlijk te ademen probeert het lichaam de vele afvalstoffen die het produceert kwijt te raken.

De gevolgen van diabetes type 1 bij verwaarlozing van diabetes

Zo ongeveer de helft van alle mensen met diabetes hebben – soms al voordat de diagnose is gesteld – last van één of meerdere complicaties. Dat komt veelal doordat de aandoening niet tijdig is behandeld: het kan jaren duren voor iemand in de gaten heeft dat hij/ zij diabetes heeft. De meest voorkomende gevolgen van diabetes type 1 op rijtje:

  • Met diabetes heb je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Bij 1 op de 10 sterfgevallen (bij hart- en vaatziekten), is diabetes de oorzaak.
  • Mensen met diabetes hebben meer dan gezonde mensen last van nierschade.
  • Mensen met diabetes hebben vaak last van problemen met de ogen. Na 20 jaar diabetes hebben ongeveer 4 op 5 mensen met diabetes last van deze complicatie.
  • Mensen met diabetes hebben twee keer zo veel kans op dementie door schade aan het brein.
  • Hoe langer je diabetes hebt, hoe meer kans op zenuwschade.
  • Maar liefst 1 op de 6 mensen met diabetes lijdt aan depressie. Twee keer zo veel als gezonde mensen. Dat is niet zo gek, want diabetes vraagt een hele aanpassing van uw levensstijl.

Heb je diabetes type 2, dan kun je andere gevolgen ervaren.

De gevolgen van diabetes type 1 zo veel mogelijk beperken

Diabetes is helaas een chronische aandoening die (nog) niet te genezen is. Gelukkig is diabetes wel te behandelen. Echter moet je hier dagelijks aandacht aan besteden en bent je afhankelijk van insulinespuiten of een insulinepomp. Door samen met je behandelaar of specialist een persoonlijk behandelplan op te stellen, en door je hier goed aan te houden, kun je de kans op vervelende complicaties zo veel mogelijk beperken. Uiteraard is het daarbij ook van belang dat je zo vroeg mogelijk ingrijpt. Vermoed je dus te maken te hebben met diabetes? Blijf hier dan niet mee rondlopen en uit jouw vermoedens. Het is in dit geval belangrijk om zo snel mogelijk een diabetestest uit te laten voeren. Een simpel en pijnloos bloedonderzoek kan al uitsluitsel geven.