print-image

“Vroeger raakte ik in paniek als ik te hoog of te laag zat. Ik had geen idee of en wanneer dat weer goed zou komen. Dankzij mijn educatieprogramma en de bijbehorende bloedglucosemeter heb ik veel meer controle. Ik tel koolhydraten, meet de bloedglucosewaarde en weet dat, als ik de juiste bolus spuit, het goed komt. Dat geeft veel rust.”

Dat zegt Leon Augenbroe (64) uit Brunssum. Hij heeft diabetes type 2 en maakt gebruik van een bloedglucosemeter. “Ze krijgen mij niet goed ingesteld. Ik ben destijds begonnen met tabletten, toen over op insuline spuiten en vervolgens een combinatie van tabletten en spuiten. Het blijft wat dat betreft wel tobben. Ik heb erg veel last van vermoeidheid. Bij de minste inspanning ben ik al bekaf.”

“Mijn diabetesverpleegkundige stelde een educatieprogramma voor. Ik had daarvoor al andere meters gebruikt, maar het goede van deze meter is dat de boluscalculator rekening houdt met de restwaarde. Daardoor is de toediening van insuline veel nauwkeuriger. Voorheen ging ik altijd uit van dezelfde waarde en dan kom je in een hypo. Ik zit nu standaard nog steeds wel te hoog, maar het is al een stuk beter dan voorheen. Ik zat altijd rond de 10, nu is dat relatief stabiel rond de 8.”

Trend van mijn diabetes volgen
Leon Augenbroe volgde het  educatieprogramma, maar haalt ook veel uit de software van de bloedglucosemeter. Dat heeft ook te maken met zijn achtergrond. Hij was, tot hij arbeidsongeschikt werd, ICT-analist. “Ik sluit de meter aan op de computer en met al die meet- en bolusgegevens kan ik de trend van mijn diabetes op de lange termijn volgen. Ik lees daaruit wat de ontwikkelingen zijn en welke invloed mijn gedrag bijvoorbeeld op de waarden heeft. Dat geeft mij waardevolle inzichten.”

De belangrijkste winst
“De Boluscalculator werkt voor mij perfect. Bovendien zijn de begeleiding en ondersteuning super. Bij de eerdere meters die ik gebruikte, was totaal geen nazorg. Nu wordt de meter geregeld bijgesteld en kan ik altijd aankloppen met vragen. Ik zit nu anderhalf jaar in dit traject en na twee jaar volgt de evaluatie. Ik ben in ieder geval zeer tevreden. Over het apparaat, de begeleiding, maar vooral over het feit dat ik veel meer controle over mijn diabetes heb gekregen. Ik weet dat ik vier keer per dag moet meten en bolussen. En ik blijf die enorme vermoeidheid houden, al is het wel beter dan het was. Dat is nu eenmaal een gegeven. Maar het feit dat ik nu beter weet wat er gebeurt en dat ik daardoor niet meer in paniek raak van hoge of lage waarden, dat is voor mij de belangrijkste winst.”

Reageer