print-image

Sierra Nevada ChallengeElf Nederlandse fietsers en zestien Spaanse fietsers met diabetes voltooiden La Vuelta a Sierra Nevada: een zware fietsweek als challenge van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Het doel: donaties ophalen voor BvdGF, bekendheid geven aan de stichting en laten zien dat je met diabetes je sportieve ambities kunt waarmaken. Tijdens de week deed een team medisch specialisten onderzoek naar de invloed van extreme inspanningen op de bloedglucosesensoren Eversense XL en Free Style Libre.

“Al ruim 20 jaar heb ik diabetes type 1. Toch leer ik steeds nog nieuwe dingen in hoe ik beter met mijn leven met diabetes kan omgaan”, vertelt Jan Pouwels die al vaker meedeed aan challenges van de Bas van de Goor Foundation. “La Vuelta a Sierra Nevada was een avontuur dat ik mijn leven niet meer vergeet. Het was een prachtige tocht, ik heb vriendschappen gesloten en ik heb veel meer inzicht gekregen in hoe mijn lichaam en bloedwaarden reageren tijdens inspanning en rust.” De deelnemers aan La Vuelta a Sierra Nevada fietsten elke dag tussen de 80 en 160 kilometer. De start was in Granada en daarna volgden zes etappes door het bergachtige gebied in Zuid-Spanje. In de week hebben ze 14.000 hoogtemeters overbrugd.

Sierra Nevada Challenge

‘Je ziet continu wat er met je lichaam gebeurt’

Onderdeel van de challenge was het onderzoek met bloedglucosemeters Eversense XL en FreeStyle Libre. Bij alle deelnemers werden beide meters aangebracht en het medisch team hield de resultaten daarvan bij. Tijdens de inspanningen, in rust en in de herstelweek na de Vuelta. Wilbert Lamers die al eens de marathon van Eindhoven liep: “Je bent die week veel bezig met je diabetes. Welke inspanning lever je, wat is de invloed van temperatuurverschillen, wat doet je bloedglucosewaarde? Dat was erg leerzaam. Omdat je dankzij de Eversense XL zo goed ziet wat er met je lichaam en waarden gebeurt, kun je veel nauwkeuriger handelen. Die bewustwording heeft tot veranderingen geleid in hoe ik mijn insulinepomp instel en hoeveel ik bolus.”

Sierra Nevada ChallengeAccuratesse en gebruiksgemak van de Eversense XL

Deelnemer René Hoogland is net als de meeste deelnemers behoorlijk sportief. Voor hem is bewegen een goede methode om de regie over zijn leven met diabetes te houden. “Bijna altijd gaf de Eversense XL de juiste waarde aan. De app die correspondeert met de sensor is prettig en overzichtelijk, je hebt snel inzicht in hoe je ervoor staat. Bijkomend voordeel is dat je bij de Eversense XL alarmen kunt instellen als je bepaalde waarden bereikt. Dat is handig, zeker als je zoals ik niet op signalen van je lichaam kunt vertrouwen. Zo kun je tijdig ingrijpen bij snelle dalingen en stijgingen.”

Jan haakt daarop aan: “Ik kan niet anders zeggen dan dat ik aangenaam verrast ben door de accuratesse en het gebruiksgemak van de Eversense XL.” In de week in Spanje zijn stevige vriendschappen gegroeid, vertelt Wilbert: “Je maakt met z’n allen dezelfde geweldige ervaring mee. Niet alleen tijdens het fietsen, maar ook als we bloedwaarden checken en onze insulinepomp bijstellen. Je hebt bovendien echt wat aan elkaar. Iedereen brengt toch zijn eigen geschiedenis in fietsen, diabetes en het gewone leven mee.”

 

Foto’s door Ronald Hogendoorn (fotohogendoorn.nl)

Een reactie

Reageer