print-image

Gerlof de Vries is in Nederland een van de eerste gebruikers van het CGM-systeem. Dankzij dit innovatieve systeem voor continue glucose monitoring (CGM) is hij veel beter in staat om zijn glucosewaarden onder controle te krijgen. “Ik wil mijn waarden steeds stabieler krijgen en het verschil tussen hoog en laag verkleinen. En ik wil hypo’s en hypers voorkomen en dat lukt me goed dankzij het nieuwe Eversense-systeem.”

Gerlof heeft sinds mei 2013 diabetes. “Ik had dorst, veel dorst”, vertelt Gerlof (47). Hij was met zijn vriendin en dochter op Schiermonnikoog en kreeg steeds meer dorst. Gerlof had nog een afspraak in Amsterdam en ging toen toch ook maar even bij zijn huisarts langs. Daar werd het direct duidelijk: diabetes type 1. “Het was geen schok, maar ik begreep wel: dit gaat niet meer over. De rest van mijn leven zal ik zelf insuline moeten spuiten.” Hij heeft het nog wel geprobeerd met een insulinepomp, maar Gerlof vond dat geen oplossing voor hem. “Ik vond het lastig, bijvoorbeeld in bed. Na twee dagen besloot ik dat de pomp niks voor mij was.”

leven met diabetes man buiten boot

Een hoogopgeleide techneut

Het is niet dat de technologie Gerlof niet interesseert. Hij is een hoogopgeleide techneut, die onder meer Technische Natuurkunde studeerde aan de HTS in Enschede. Inmiddels is hij al ruim tien jaar een kabelengineer en -ontwerper bij Incore Cables in Amsterdam. Met zijn vriendin en dochter woont hij op een prachtige plek in Amsterdam. Aan het water, vaak in de zon. Gerlof: “Continue glucose monitoring vind ik heel leerzaam als technologie voor diabetestherapie.” Hij startte met de Freestyle Libre, maar werd na een jaar allergisch voor de kleefstof waarmee die sensor op zijn lichaam werd vastgemaakt. Toen hij hoorde dat het Eversense CGM-systeem beschikbaar kwam – eerst in Engeland en later in Nederland – ging hij daar achteraan. Inmiddels is op het Britse eiland ook de XL-versie beschikbaar die 180 dagen meegaat en daar heeft Gerlof nu ook zijn zinnen op gezet.

‘Suikersurfen is superinteressant!’

Gerlof is nu een van de voorlopers in Nederland die gebruik maakt van het innovatieve systeem voor continue glucose monitoring. Dat heeft hij grotendeels aan zichzelf te danken: “Ik ben er echt hard achteraan gegaan om zo snel mogelijk in aanmerking te komen voor het nieuwe Eversense-systeem. Het leek me een geweldig hulpmiddel om mijn diabetes beter onder controle te krijgen. En dat is het dus ook!”

 

“Mijn doel is vooral om de bloedglucosewaarden steeds stabieler te krijgen. Ik weet dat hogere gemiddelden, zeker op de lange termijn, de kans op complicaties kunnen vergroten. Dat wil ik voorkomen door heel goed mijn glucosewaarden te blijven volgen. Bovendien wil ik niet meer in een hypo of hyper raken. Dat is me in het verleden een keer of 10 gebeurd en dat wil ik echt vermijden. Met het CGM-systeem zie en leer ik direct welke invloed bepaalde gebeurtenissen hebben: eten, sporten, slapen, enz. Ik kan dankzij Eversense heel dynamisch en ‘natuurlijk’ omgaan met mijn diabetes. Dat noemen ze ook wel suikersurfen – dat vind ik superinteressant en dat helpt mij ook echt!”

‘Met cijfers op mijn doelen af’

Het systeem bestaat uit een sensor die net onderhuids  wordt ingebracht, een zender die op je bovenarm wordt geplakt en een app voor je smartphone om met je gegevens aan de slag te gaan. De sensor meet 90 dagen lang – tot nu toe langer dan andere CGM-systemen – de glucosewaarde. Elke drie maanden wordt de sensor vervangen. Gerlof is nu bezig aan zijn tweede. “Het inbrengen is zo gebeurd, daar heb ik nauwelijks last van. Je voelt de sensor niet zitten. De zender die op je arm is geplakt wel, maar daar wen je zo aan. Ik haal die ook dagelijks wel even van mijn arm af om op te laden, bijvoorbeeld als ik ga douchen.”

Het systeem monitort de waarden en geeft ook een alarm af als de waarde boven of onder een bepaalde grens komt. Gerlof kan de gegevens bovendien uploaden en toegankelijk maken voor zijn internist en diabetesverpleegkundige, zodat die ook een compleet beeld hebben van de actuele stand van zaken en de geschiedenis. Hij heeft zijn vriendin toegang gegeven tot de gegevens zodat zij ook mee kan kijken. “Ik leer nu beter omgaan met mijn lichaam. Door doelen te stellen ga ik beter op mijn gevoel af, maar wel op basis van de actuele cijfers. Ik probeer mijn diabetes beter onder controle krijgen en met Eversense ben ik daartoe goed in staat.”

leven met diabetes man suikerwaarden
leven met diabetes man sporten en bewegen

6 Reacties

 • Jos Rijnders schreef:

  hallo …
  wat zijn de voorwaarden om voor deze nieuwe mogelijkheid in aanmerking te komen ..
  ik ben nu 70 jaar en het al 31 jaar suker en spuit ook al die tijd insuline
  gaarne info ..
  Jos

  • Linda schreef:

   De voorwaarden voor het in aanmerking komen voor een CGM systeem zijn:

   Je bent jonger dan 18 jaar.
   Je hebt een kinderwens, maar je HbA1c is te hoog.
   Je bent zwanger met diabetes type 1 of type 2, en gebruikt meerdaagse insuline-injecties of een insulinepomp.
   Je HbA1c is langere tijd boven 64 mmol/mol (8%).
   Je hebt last van hypo-ongevoeligheid.

   Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met je diabetes zorgverlener.

 • robert pa schreef:

  ik ben 79 jaar en heb al sinds 1985 diabetes type 2 als ik mij eenigzins aan mijn dieet houd kan ik hier prima mee leven tevens heb ik in 1987 een C V A gehad hierdoor is veel lichaamsbeweging moeilijk maar het lukt wel aardig. m.vr.gr. Rob
  Paape

  • Linda schreef:

   Dat is goed om te lezen. Leven met diabtes in combinatie met de gevolgen van een CVA is redelijk uitdagend. En er zijn gelukkig veel vormen van lichaamsbeweging die ook geschikt zijn voor mensen die minder goed ter been zijn. Zwemmen is bijvoorbeeld een goede manier om toch fit te blijven.

 • Corrie Lozeman schreef:

  Super fijn…. maar ik krijg geen toestemming voor een sensor…. wat erg frustrerend is….

  • Linda schreef:

   Het is helaas zo dat CGM systemen op dit moment nog voor een beperkte doelgroep beschikbaar zijn. We hopen dat de richtlijnen voor vergoeding van sensoren in de toekomst worden uitgebreid waardoor er meer mensen met diabetes in aanmerking kunnen komen.

Reageer