Artikel

Elke prik een nieuw lancet

Misschien dat je het zelf ook wel eens doet: meerdere vingerprikken met hetzelfde lancet. Uit marktonderzoek weten we dat veel mensen met diabetes hun lancetten vaak meerdere keren gebruiken. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld meer pijn bij het prikken en huidbeschadiging. In ziekenhuizen en klinieken is het al jaren vanzelfsprekend om lancetten eenmalig te gebruiken. Dit gebeurt uit voorzorg en ter voorkoming van infecties. Thuis gaan mensen met diabetes hier veel gemakkelijker mee om. Maar liefst 53% van deze mensen gebruikt niet altijd een nieuw lancet wanneer zij in hun vinger prikken. En 12% gebruikt hetzelfde lancet zelfs 11 keer of meer*.

Minder pijn

Maar waarom is het meermalig gebruik van hetzelfde lancet niet verstandig? De tip van het lancet wordt door iedere prik een stukje botter en ook de punt kan vervormd raken (zie afbeelding). Hierdoor beschadigt de huid bij het prikken en doet iedere controle meer pijn dan nodig is. Jolanda Hensbergen, diabetesverpleegkundige, zegt hierover: “Onderzoek in de literatuur heeft uitgewezen dat er een verband lijkt te bestaan tussen de vormgeving van het lancet en de pijnbeleving. Meermalig gebruikte lancetten raken beschadigd en veroorzaken meer pijn. Mede daarom geven wij het advies om lancetten eenmalig te gebruiken.”

Hygiënisch

Maar er is ook een hygiënische reden om regelmatig je lancet te wisselen. Omdat het lancet de huid penetreert is het erg belangrijk dat deze steriel is. Wanneer je meerdere keren met hetzelfde lancet prikt kan dit de kans op huidinfecties of huidbeschadiging vergroten. Onbeschadigde lancetten, die nieuw uit de verpakking komen, zijn het scherpst en geven de minste kans op huidbeschadiging. Het advies staat ook op de verpakkingen van je lancetten. Het internationale symbool  geeft aan dat je te maken hebt met producten die eenmalig gebruikt mogen worden.

Verder is het ook zo dat prikken met een beschadigd lancet minder bloed geeft. Dit maakt het testen een stuk lastiger.

Elke prik een nieuw lancet

Maak er een gewoonte van om bij het meten van je bloedglucosewaarden elke keer een nieuw lancet te gebruiken. Je voorkomt er huidbeschadiging mee, de prikken zijn minder pijnlijk en je vermindert de kans op een vervelende huidinfectie.

*Bron:Marktonderzoek Roche Diabetes Care

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mening

Hi! We horen graag wat je van deze website vindt. Mis je bijvoorbeeld nog informatie of heb je opmerkingen over de website? Stuur ons je feedback!


Gelieve dit veld leeg te laten.