Blog

EASD veel nieuwe dingen!

Op uitnodiging van Roche Diabetes Care heb ik het EASD bezocht in Lissabon. Het waren enkele interessante dagen vol wetenschap en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van diabetes. Het EASD wordt jaarlijks georganiseerd en staat voor European Association for the Study of Diabetes. Het is één van de grootste evenementen gericht op diabetes in Europa, met duizenden bezoekers.

Doordat ik op uitnodiging was van Roche, stonden de eerste dag(en) ook in het teken van Roche. We kregen de nieuwste snufjes te zien waarmee zij de aankomende tijd op de markt komen. Iets nog veel interessanter was waar ze zich de komende jaar(en) op gaan richten. Eigenlijk willen alle grote toonaangevende farmaceuten de aankomende jaren met een closed-loop system komen. Dit kan natuurlijk niet zonder big data, een insulinepomp en een sensor. Dat zijn dus ook punten waar Roche zich op gaat richten. Ze willen daarbij ook vooral de persoonlijke touch oppakken. – Dus het ‘coachen’. – Al goed, wat staat er nu op het programma voor de aankomende maanden: Eversense zal deze maanden op de Nederlandse markt komen. De sensor verschilt ten opzichte van de huidige CGM doordat hij onder de huid ingebracht moet worden. Hij gaat vooralsnog 90 dagen mee, maar dit gaat in de toekomst langer worden. Bovenop de chip die onderhuids zit moet een reader geplaatst worden, deze communiceert weer met je mobiel.(Bluetooth) De sensor heeft naar mijn mening veel potentieel in de toekomst. Alleen het dagelijks wisselen van de pleister is nog een klein obstakel. Het inbrengen dient in het ziekenhuis plaats te vinden, volgens Roche zelf is dit een ingreep van ongeveer 10 minuten. De prijs van de Eversense zal vergelijkbaar zijn met de huidige CGMs. Nino was ‘proefkonijn’, bekijk zijn #vlog hier.

Roche zal zich tevens gaan focussen op big data waar natuurlijk uiteindelijk natuurlijk een closed-loop system moet komen. Naar mijn mening nog een lange weg te gaan… voor nu het Eco-system.

MySugr een app die wereldwijd door 1 miljoen mensen gebruikt wordt gaat zich op nieuwe markten begeven. De app wat nu onder andere zorgt voor een overzichtelijk logboek van je bloedsuiker waardes, gaat uitbreiden met een online diabetes coach. In de app. Deze coach kan op gewenste momenten advies geven, maar zal de DVK of arts niet vervangen. MySugr in principe nog onafhankelijk van Roche, je ziet wel kenmerken terug komen. Ze brengen nu bijvoorbeeld op de Duitse markt een pakket uit. Daarin zit de coach, en een goede betrouwbare bloedsuiker meter, zoals ze het zelf omvatten. De coach is in mijn ogen leuk, maar of ik daar nou echt op zit te wachten weet ik nog niet. Meer onder de indruk was ik van CoCarb. Deze app had ik al eens eerder gezien. Met je telefoon kan je het eten scannen en deze berekend hoeveel koolhydraten de maaltijd bevat. Deze app is nog volop in ontwikkeling en geeft veel hoop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mening

Hi! We horen graag wat je van deze website vindt. Mis je bijvoorbeeld nog informatie of heb je opmerkingen over de website? Stuur ons je feedback!


Gelieve dit veld leeg te laten.