Blog

ATTD 2016 – Diabetestechnologie om gedoe zoveel mogelijk te beperken

Zolang diabetes nog niet te genezen is, gaat alle aandacht ernaar uit het leven met diabetes zo plezierig mogelijk te maken. Dus: beperkingen en complicaties proberen te voorkomen. Dat lukt het beste als de behandeling heel nauwkeurig wordt afgestemd op ieders individuele situatie. Voor mensen met diabetes type 1 betekent dat vaak meten, nauwkeurig de insulinedoses berekenen en de juiste dosering toedienen. In de diabeteszorg wordt dan ook veel kennis, tijd en middelen besteed aan het steeds verder verfijnen en nauwkeuriger maken van meetapparatuur, doseringspompen en calculators. Dat is terecht, maar er is meer dan alleen diabetestechnologie.Diabetes beter en gedetailleerder in beeld

De ATTD, het internationale congres voor Advanced Technologies & Treatments for Diabetes, is een van de belangrijkste congressen in de wereld over ontwikkelingen in technologie voor behandeling van diabetes. De editie van 2016, begin februari in Milaan, gaf een mooi inzicht in de stand van de technologie en de richting die diabetestechnologie opgaat. We krijgen steeds beter en gedetailleerder in beeld wat diabetes voor het lichaam betekent, welke processen, stoffen en activiteiten invloed hebben en hoe de ziekte exact getarget kan worden.

Leven alsof je geen diabetes hebt

Door al die wetenschap toe te passen en meetapparatuur steeds nauwkeuriger en accurater te maken, wordt behandeling van diabetes steeds beter op ieders conditie en wensen afgestemd. Dat helpt zeker om leven met diabetes prettiger te maken. Die technologische kant van de diabeteszorg beginnen we aardig onder controle te krijgen. Maar als je het hebt over leven met diabetes moet de nadruk vooral op dat eerste liggen: leven. Wie diabetes heeft wil het liefst leven als iemand zonder diabetes.

Een belangrijk speerpunt in diabeteszorg is dan ook ‘ontzorging’. En dat komt erop neer dat technologieën worden ingezet om mensen met diabetes zo min mogelijk lastig te vallen met technologie. Meten, berekenen, toedienen: het is vooral gedoe. Diabetes is al ernstig genoeg en heeft flinke impact op iemands leven.

Mag het een onsje minder?

Voor ons is de wetenschappelijke en technologische benadering van diabeteszorg van groot belang, maar de menselijke kant speelt een even grote rol. In gesprek met mensen met diabetes horen we bijvoorbeeld dat extra accuratesse en een kleinere foutenmarge in apparatuur prima zijn, maar als dat betekent dat je dagelijks nog meer handelingen moet verrichten, dan mag het ook een onsje minder. Elke dag een extra handeling, al duurt die maar vijf seconden, betekent weer een inbreuk op een zo normaal mogelijk leven. Dat zijn inzichten die meestal niet aan de orde komen bij internationale symposia, maar die voor ons net zo zwaar wegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mening

Hi! We horen graag wat je van deze website vindt. Mis je bijvoorbeeld nog informatie of heb je opmerkingen over de website? Stuur ons je feedback!


Gelieve dit veld leeg te laten.