Uit onderzoek is gebleken dat er in Nederland ruim 1 miljoen mensen zijn gediagnostiseerd met diabetes. Mensen met diabetes type 1 kunnen zich erg ziek voelen, waardoor diabetes al snel wordt ontdekt. In tegenstelling tot diabetes type 1, worden de symptomen van diabetes type 2 niet altijd opgemerkt: van de 1 miljoen mensen met diabetes, weten gemiddeld 250.000 mensen nog niet eens dat zij deze aandoening hebben. Mensen met diabetes kunnen jarenlang niet doorhebben dat zij kampen met deze aandoening. Hoe dit kan? Doordat veel diabetes type 2 symptomen lijken op klachten waar ieder mens af en toe last van heeft. Denk hierbij aan moe zijn of een futloos gevoel hebben. Daarnaast ontstaan deze symptomen geleidelijk, waardoor de klachten minder snel opvallen. Het kan zelfs zo lang duren voordat een iemand met diabetes erachter komt dat hij of zij met deze aandoening te maken heeft, dat we niet meer spreken over symptomen maar over complicaties. Onder complicaties verstaan we bijvoorbeeld het krijgen van een hypo of hyper, en een beroerte. Hoe herken je de signalen? Op deze pagina gaan we in op de meest voorkomende symptomen.

Zorg dat je diabetes type 2 symptomen herkent

Je moet regelmatig plassen

Het lichaam van iemand met diabetes type 2 maakt niet voldoende insuline aan om het teveel aan suikers in het bloed af te breken. Ook kan het zijn dat er nog wel insuline wordt aangemaakt, maar dat het lichaam niet meer gevoelig is voor het hormoon. De bloedsuikerspiegel raakt hierdoor ontregelt. Het lichaam probeert het overschot aan suikers naar buiten te werken via de urine.

Je hebt regelmatig dorst

Het lichaam heeft vocht nodig om afvalstoffen uit te kunnen plassen. Omdat het lichaam van mensen met diabetes het overschot aan suikers via de urine naar buiten probeert te werken, heeft hij of zij ook meer vocht nodig. Wanneer je diabetes hebt zul daarom vaker de behoefte hebben om te drinken. Heb je vaak dorst? Het is belangrijk dat je deze signalen serieus neemt. Wanneer jouw nieren de afvalstoffen niet meer goed kunnen filteren, kun je nierproblemen krijgen.

Je verliest gewicht

Een gezond lichaam haalt haar energie uit glucose. Mensen met diabetes type 2 kunnen geen suikers meer opnemen. Gedwongen gaat het lijf op zoek naar andere manieren om energie te krijgen. Het gevolg: het lichaam verbrandt vet en spierweefsel. Ondanks dat je niet eens minder eet dan normaal, val je toch af.

Je voelt je moe

Het lichaam is zó gemaakt, dat het haar energie uit bloedsuikers haalt. Je zou denken dat mensen met diabetes voldoende suikers in het lichaam hebben. Echter, dit is precies waar het misgaat: het bloed bevat dan wel veel suikers, maar door een verstoorde aanmaak van insuline kunnen deze niet worden opgenomen. Wanneer je diabetes hebt kun jij je hierdoor juist erg moe voelen.

Je hebt last van je ogen, ziet wazig of dubbel

Veel mensen met diabetes krijgen last van hun ogen. Wanneer je kampt met diabetes zijn oogproblemen dan ook belangrijke signalen die je opmerkt. De klachten kunnen zijn: wazig zien, pijn aan de ogen, onscherp zicht en dubbelzien. Doordat de bloedsuikerspiegel ontregelt is kunnen de bloedvaatjes in de ogen beschadigd raken. Hierdoor ontstaan er littekens, die oogklachten veroorzaken. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan zodat deze klachten voortaan kunnen worden voorkomen. Eenmaal aanwezige littekens gaan namelijk nooit meer weg. Wetenschappers zijn dan ook bezig met een nieuwe therapie: deze behandelmethode richt zich op het voorkomen van het lekken van nieuwe bloedvaatjes, én op het voorkomen van littekens.

Je hebt wondjes die slecht genezen

Wanneer je diabetes type 2 hebt stolt je bloed langzamer dan bij een gezond persoon. Daarnaast heeft je lichaam het moeilijker met het afbreken van bloedstolsels. Hierdoor kun je regelmatig last hebben van wondjes die niet goed genezen.

Je hebt last van (terugkerende) infecties

Mensen met diabetes type 2 hebben ongeveer 20 procent meer kans dat hij of zij te maken krijgt met een urineweginfectie. Om het in cijfers uit te drukken: ieder jaar krijgt ruim 1 op de 10 vrouwen met diabetes type 2 te maken met een blaasontsteking. Ook hebben mensen met diabetes een verhoogde kans van 30 procent op een longontsteking.

Je ademt ruikt naar aceton

Vanwege een verstoorde werking van het hormoon insuline, kan het lichaam geen energie halen uit de glucose die zich in het bloed bevindt. Het lichaam gaat op zoek naar alternatieven. Hierbij ontstaan ‘ketonlichamen’, die ervoor zorgen dat de adem van iemand met diabetestype 2 naar aceton ruikt. Merkt een ander op dat jouw adem een vreemde geur heeft? Neem zijn of haar opmerking serieus en bezoek je huisarts.

Symptomen van diabetes type 2? Bezoek je huisarts

We noemden de meest voorkomende symptomen van diabetes mellitus type 2. Heb  je last van deze klachten? Neem deze signalen dan erg serieus en bezoek je huisarts. Jouw  arts kan door middel van een bloedtest uitsluitsel geven of je te maken hebt met diabetes type 2. Uit dit onderzoek kan natuurlijk ook blijken dat je geen diabetes hebt: veel klachten van diabetes kunnen ook een andere oorzaak hebben. Samen met je behandelaar kun je dan verder op zoek gaan. Wanneer je naar aanleiding van deze test wordt gediagnostiseerd met diabetes type 2, zal er samen met je behandelaar of arts een behandelplan worden opgesteld. Het kan zijn dat je bepaalde medicijnen moet slikken, je voedingspatroon aan moet passen, of dat je een aantal kilo’s aan gewicht moet verliezen. De manier waarop je jouw aandoening onder controle houdt is per persoon verschillend. Dus: vermoed je dat je diabetes hebt? Trek tijdig aan de bel en neem contact op met je huisarts.