Herken je de symptomen van diabetes type 1? Als je kampt met diabetes is het belangrijk dat jij je hier zo snel mogelijk van bewust bent. Wanneer je namelijk onbewust doorloopt met diabetes, ontwikkelt deze zich alleen maar verder. Met alle gevolgen van dien. Wanneer je bloedsuikerspiegel te hoog is, bestaat de kans dat je een hyper krijgt. Het is belangrijk dat je de signalen van een hyper herkent: een onbehandelde hyper kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Andersom kun je te maken krijgen met een te lage bloedsuikerspiegel, ook wel hypo genoemd. Als je de symptomen van een hypo niet tijdig herkent, kan het zijn dat je flauwvalt. Voor jouw gezondheid is het daarom vanzelfsprekend van groot belang om deze signalen te kunnen herkennen én voorkomen. In tegenstelling tot diabetes type 2 kan diabetes type 1 snel worden ontdekt, omdat iemand die aan hieraan lijdt zich erg ziek kan voelen. Op deze pagina gaan we in op de meest voorkomende diabetes type 1 symptomen.

Zo herken je de symptomen van diabetes type 1

Je moet vaak plassen

Iemand met diabetes type 1 heeft een teveel aan suikers in het bloed. Normaal gesproken reguleert het hormoon insuline de bloedsuikerspiegel van mensen met diabetes, echter worden deze insuline producerende cellen door een fout in het afweersysteem vernietigd. Het lichaam wil de suikers toch kwijt en probeert deze via uw urine naar buiten te werken.

Je hebt veel dorst

Om suikers uit te kunnen plassen, heeft je lichaam vocht nodig. Net als andere afvalstoffen, wil het lichaam via de urine ervoor zorgen dat suikers worden afgevoerd. Je zult daarom meer behoefte hebben om te drinken. Omdt je nieren verantwoordelijk zijn voor het filteren van afvalstoffen, kunnen deze overbelast raken. Het gevolg is dat de nieren van mensen met  diabetes minder goed hun werk kunnen doen, met nierproblemen tot gevolg.

Je voelt je beroerd

Een mens haalt zijn of haar energie uit de suikers die zich in het bloed bevinden. Mensen met diabetes  hebben dan wel een teveel aan suikers in het bloed, maar door de verstoorde insuline-aanmaak kan het lichaam deze niet opnemen. Hierdoor voel je je moe, futloos en kun jij je erg beroerd voelen.

Je valt af, terwijl je niet minder eet

Wanneer het lichaam geen suikers meer op kan nemen, zoekt het lijf een andere manier om aan energie te komen. Hiervoor worden vet en spierweefsel gebruikt, waardoor je – zonder dat je meer eet – afvalt. Ook kan het zijn dat je hongergevoel wordt versterkt omdat jouw lichaam denkt energie nodig te hebben. Andersom kan het ook zijn dat je eetlust juist vermindert, waardoor het lichaam onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Je ziet slechter of waziger

Een symptoom dat je misschien niet zo snel koppelt aan diabetes is dat je wazig of slechter kunt gaan zien. Bij diabetes type 1 kunnen de bloedvaten in de ogen beschadigd raken. Er ontstaan littekentjes waardoor het kan zijn dat je slechter gaat zien. In het ergste geval kan bij onbehandelde diabetes zelfs blindheid ontstaan.

Je hebt tintelingen in uw handen of voeten

Een gevolg van diabetes kan zijn dat je last hebt van gevoelloosheid of tintelingen in je handen of voeten. De medische term voor dit symptoom is ook wel ‘neuropathie’, wat betekent dat jouw zenuwen zijn aangetast en daardoor minder goed functioneren. Het gevolg is een tintelend gevoel of zelfs gehele gevoelloosheid in je handen en/of voeten. Sommige mensen voelen wondjes daarom niet goed aan. Wanneer een wondje op je hand of voet onopgemerkt groter wordt, kan er een infectie ontstaan. In het ergste geval leidt deze infectie zelfs tot een amputatie.

Vermoed je diabetes? Bezoek je huisarts

Diabetes verandert je hele leven. Onbehandelde diabetes kan leiden tot veel klachten en je kunt er zelfs ernstig ziek van worden. Het negeren van diabetes symptomen van type 1 kan ernstige gevolgen hebben zoals hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en zelfs een verhoogde kans op dementie. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel medicijnen en hulpmiddelen die het mogelijk maken om deze diabetes onder controle te houden. Heeft u last van één, of meerdere van deze genoemde symptomen? Twijfel je? Bezoek bij twijfel altijd je huisarts. Het kan zijn dat bovenstaande symptomen een andere oorzaak hebben, echter is het toch belangrijk dat je de klachten serieus neemt en een arts bezoekt. Een diabetestest laten afnemen duurt niet lang en je hoeft hiervoor niet naar het ziekenhuis. Middels een vingerprik neemt je huisarts een druppel bloed bij je af. Uit het bloed kan vervolgens worden afgelezen of je kampt met diabetes type 1. Gediagnostiseerd met diabetes type 1? De behandeling van diabetes is per persoon verschillend. Het kan zijn dat je insuline moet gaan spuiten en/of medicijnen moet slikken. Samen met je behandelaar  wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Op die manier wordt er alles aan gedaan om het leven met diabetes zo goed mogelijk te ondersteunen.