print-image

Gevoelens hebben een grote invloed op ons eetgedrag. Vaak grijpen we daarom bij stress, verveling, frustratie of boosheid impulsief naar zoetigheid. Dit kan leiden tot regelrechte snoepaanvallen. Als we onszelf alle zoetigheden ontzeggen, wordt de snoepimpuls vaak alleen maar groter. Het is daarom belangrijk om met mate te leren genieten.

Onderzoek wijst uit dat het onderwerp eten elke dag meer dan tweehonderd keer opduikt in ons onderbewuste en dat we zo beslissen wat we wanneer tot ons nemen. Vooral zoetigheid verleidt ons vaker dan ons lief is. Snoepgoed smaakt immers niet alleen lekker, het kan ook helpen om stress, frustratie of verveling te verdrijven. Opeens is dan die hele reep chocola op, terwijl we eigenlijk alleen maar een klein stukje wilden snoepen.

Verschillende eettypes
Eten heeft veel te maken met onze geest. Zo worden ‘stress-eters’ bijvoorbeeld getriggerd door drukte op het werk en eten ‘emotionele eters’ vooral als ze gefrustreerd, kwaad of verdrietig zijn, of als ze zich vervelen. Met name suikerhoudend voedsel is populair. Doordat suiker het genothormoon dopamine in de hersenen activeert, vermindert het de spanning in stresssituaties. Op den duur zorgt het echter tot een soort afhankelijkheid waardoor we bij stress automatisch een reep chocolade of iets anders zoets pakken. Als dit een gewoonte wordt, kan het impulsieve grijpen naar chocola op een gegeven moment leiden tot eetaanvallen. Dat zorgt even voor afleiding, maar achteraf vaak tot schuldgevoelens.

Snoepwoede
Als je jezelf hele strenge beperkingen oplegt bij het eten, ben je extra vatbaar voor snoepaanvallen. Aan een strikt verbod als: “Ik eet nooit meer chocola” kun je je veel moeilijker houden dan aan het flexibelere: “Ik eet per week maar één reep chocola”. Bij het eerste voorbeeld kan één stukje al genoeg zijn om alle strenge voornemens in één keer overboord te gooien. Het gevolg is een aanval van eetwoede, onder het motto: “Nu kan het me geen barst meer schelen!”

Als we (te) veel eten heeft dit uiteraard gevolgen voor lichaam en geest. Om te beginnen worden we na een tijd onherroepelijk zwaarder. Dat heeft een negatieve invloed op insulineresistentie, bloeddruk en cholesterol. Verder krijgen we last van schuldgevoelens en steken zelfverwijten de kop op, omdat we niet in staat zijn onszelf te beheersen.

Gevoelens juist interpreteren
Er zijn allerlei manieren om aanvallen van snoepwoede te voorkomen. Het belangrijkste is om op zoek te gaan naar de ware oorzaken van de aanvallen. Je kunt een dagboek bijhouden waarin je noteert hoeveel je eet en wanneer je dat doet. Zo kun je vrij eenvoudig achterhalen in welke situaties de snoeplust je overvalt. En denk eens na over dingen die je nog meer opvrolijken. Bijvoorbeeld een stukje wandelen, vrienden bellen, een bad nemen of lekker sporten.

Opnieuw met plezier eten
Uiteraard is het niet realistisch om je eetgedrag van de ene op de andere dag te veranderen. Zoiets kost tijd en zwakke momenten zijn normaal. Neem daarom voorzorgsmaatregelen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je geen voorraad snoep in huis hebt. Want wat je niet in huis hebt, kan je ook niet in verleiding brengen. Als je zoetigheid koopt, doe dat dan in kleine hoeveelheden voor onmiddellijk gebruik. Je kunt ook kleine porties snoep in je eetschema zetten. Eet dit dan langzaam op, zodat je er optimaal van geniet.

Als je regelmatig je bloedglucose meet, weet je al snel wat goed is voor je stofwisseling en wat niet. Ook kunnen jouw dokter en het diabetesteam je helpen. Ga gericht om met je eetlust, ook als je dat in het begin moeilijk vindt. Wie een evenwichtig eetpatroon vindt, kan eten waar hij zin in heeft. Zelfs zoetigheid, maar uiteraard alles wel met mate. Gun jezelf af en toe een stukje chocola, dan ga je er pas echt van genieten. Want eten met plezier is belangrijk.

2 Reacties

  • ingrid nieuwpoort schreef:

    Ik moet dit jaar iets kopen voor de andere opa en oma kleinkind voor Sinterklaas. Opa heeft suikerziekte, wat mag ik voor hem kopen, de andere krijgen chocola. Dank Ingrid

Reageer