print-image

In mijn vorige blogs schreef ik over de eerste periode van mijn zwangerschap. Maar hoe is het om zwanger te zijn in Corona tijd als je diabetes hebt?

Zoals ik eerder schreef, hebben wij een medisch traject nodig gehad om zwanger te worden. Wij zijn hier in januari 2020 mee begonnen, maar vanwege Corona kwam dit een tijdje stil te liggen. Toen de kliniek weer openging, hebben wij zelf besloten om het traject nog een paar maanden te pauzeren, omdat er nog zo weinig bekend was over het effect van een eventuele Coronabesmetting op een zwangerschap, zeker ook in combinatie met diabetes. Want loop je nou met diabetes type 1 meer risico na een coronabesmetting of niet? En wat betekent dat voor een zwangerschap?

Risicogroep

Toen onze arts ons in de zomer kon vertellen dat er nog geen gekke dingen bekend waren over Corona en zwangerschap, hebben wij onze behandelingen voortgezet en raakte ik zwanger. Toen ik eenmaal zwanger was, raadde de arts me wel aan om mezelf te beschouwen als risicogroep, zeker in de eerste 3 maanden. Zowel vanwege de prille zwangerschap als vanwege mijn diabetes.

Vanaf het begin van de coronapandemie werk ik al volledig vanuit huis. Niet altijd leuk en gezellig, maar wel veilig. Het geeft mij de flexibiliteit voor wandelingetjes, rust en het volgen van mijn eigen (diabetes)ritme. Bovendien is het risico op een coronabesmetting kleiner. Aan het eind van het eerste trimester ben ik op aanraden van de bedrijfsarts iets minder uren per dag gaan werken, zodat ik ook echt de tijd had om goed voor mijn diabetes te zorgen. Door het thuiswerken is dit gemakkelijk in te passen in mijn werkdag, dat zou op kantoor een stuk lastiger zijn geweest.

Lees ook: Thuiswerken en diabetes in coronatijd

Ziekenhuisbezoeken

Zwanger & diabetes in tijden van CoronaZoals ik in mijn blog over mijn medische begeleiding al schreef, gaat al het contact met mijn diabetesteam via telefoon en mail in verband met Corona. Het scheelt een aantal ziekenhuisbezoekjes, maar het is ook wel gek en anders dan wanneer je elkaar ziet. De controles bij de gynaecoloog zijn uiteraard wel allemaal fysiek (en met mondkapje), en wij hebben het geluk dat we naar alle afspraken samen mogen komen. Ik heb begrepen dat dit nogal verschilt per ziekenhuis, dus ik ben blij dat het Erasmus MC 1 begeleider toestaat.

Lees ook: Zwanger & diabetes: de medische begeleiding

Inmiddels is het vaccineren begonnen en hopelijk zijn binnenkort de mensen met diabetes type 1 aan de beurt. Of ik mijn vaccinatie ook al zal krijgen, zal afhangen van wanneer ik de oproep krijg. Het vaccin wordt afgeraden voor zwangeren (tenzij je een heel hoog risico loopt op besmetting), dus ik zal sowieso wachten tot na mijn bevalling.

Voorzichtig

Zwanger & diabetes in tijden van CoronaGedurende mijn zwangerschap wordt me steeds duidelijker dat het toch echt zaak is om een coronabesmetting te voorkomen. Hoe verder ik kom in mijn zwangerschap, hoe minder ruimte mijn longen hebben (ik ben al buiten adem na 2 trappen omhooglopen). Hierdoor verwacht ik dat de kans groter is dat ik meer problemen zal hebben in het geval van een besmetting. Daarnaast groeit mijn buik flink en daalt mijn insulinegevoeligheid. Als ik echt ziek word van een besmetting dan verwacht ik dat mijn bloedsuikers moeilijker onder controle te houden zijn. Wat weer gevolgen kan hebben voor mijn kindje.

Dit alles maakt dat ik mijn hele zwangerschap al heel voorzichtig ben. En dat vind ik weleens jammer. Nou ben ik eindelijk zwanger, kan ik het bijna niet laten zien. Mijn collega’s en veel vrienden zullen mij waarschijnlijk niet zwanger zien (afgezien van op foto’s en in videocalls). Alle babyspulletjes moet ik online kopen en nog even extra vaak samen uit eten of een paar nachten weg met zijn tweetjes zit er niet in. Dit zijn natuurlijk maar kleine dingen vergeleken met alle effecten van Corona, dus ik probeer vooral ook te genieten van de rust die deze periode me brengt.

Langzaam begin ik me ook voor te bereiden op de bevalling en de kraamtijd. Ook hier zal het anders gaan dan zonder Corona. Zolang ik in het ziekenhuis lig mag ik geen bezoek ontvangen, afgezien van de kersverse papa. En hoe het in de kraamweek thuis gaat, is ook nog even afwachten. Ontzettend balen (voor onszelf maar ook voor de opa’s en oma’s), maar daar kunnen we niks aan veranderen. Ik kan alleen maar hopen dat de ergste problemen in mei voorbij zijn en ik in een enigszins normale wereld kan genieten van mijn verlof.

Ben jij ook zwanger in coronatijd? Hoe ervaar jij deze periode? Ik hoor het graag in de comments of via mijn social media!

Meer lezen?

Leonneke van der Voort (1985), kreeg op haar twintigste de diagnose diabetes type 1. Ze deelt haar dagelijkse leven en passie voor eten op Instagram als @mysweetbalance en deelt gezonde recepten op haar eigen blog www.mysweetbalance.com.

Reageer