print-image

Een zwangerschap met diabetes type 1 is in principe altijd een medische zwangerschap, waarbij je onder controle staat van een gynaecoloog en internist in het ziekenhuis. In deze blog deel ik hoe de medische begeleiding tijdens mijn zwangerschap is.

Lees ook: zwanger & diabetes: de eerste weken

Vanwege diabetes type 1 is er een verhoogd risico op afwijkingen bij het kindje en hormonen kunnen de diabetesregulatie flink verstoren wat weer effect kan hebben op de groei en ontwikkeling van de baby.

Voortraject zwangerschap

In de voorbereiding op mijn zwangerschap ben ik door de internist en diabetesverpleegkundige medisch begeleid om mijn diabetes goed onder controle te krijgen. Voor mij betekende dit de overstap naar een Continue Glucosemeter en de insulinepomp, waarna ik vrij snel groen licht kreeg voor een zwangerschap.

Lees ook: De insulinepomp: mijn ervaringen met de overstap

In dit voortraject hebben wij een intakegesprek gehad bij de gynaecoloog waarin ons werd verteld dat de meeste zwangerschappen met diabetes type 1 goed verlopen, maar dat er wel wat meer bij komt kijken dan bij een reguliere zwangerschap. Ook werd ons verteld dat er een verhoogde kans is op aangeboren afwijkingen. Al met al niet een heel opbeurend consult, maar ik vond het wel belangrijk om te weten waar je aan toe bent, waar je aan begint en wat het belang is van een goede diabetesregulatie. Oók al ver voor de daadwerkelijke zwangerschap. Het gaf mij de motivatie om alles te doen om mijn suikerwaarden goed te houden. En het was ook prettig om het vertrouwen te krijgen van de gynaecoloog met de woorden: “we gaan er alles aan doen om jou en je kindje de zwangerschap goed door te krijgen.”

Lees ook: als zwanger worden lang duurt én je diabetes hebt

Intensieve medische begeleiding

In het eerste trimester van mijn zwangerschap ontdekte ik wat die intensieve medische begeleiding inhoudt: we hebben behoorlijk veel echo’s gehad om de groei en ontwikkeling in de eerste maanden te controleren en met 13 weken is er een uitgebreide 3d echo gemaakt. Bij deze laatste echo is uitgebreid gekeken naar eventuele grote afwijkingen. Gelukkig zien we een sterk kindje met alles erop en eraan en zijn afwijkingen zoals een open ruggetje, missende organen en een hazenlip al uitgesloten. Volgens de artsen is er alle reden om aan te nemen dat ons kindje perfect gezond is. Met 20 weken krijg ik een uitgebreide 20 weken echo (GUO) waar extra goed wordt gekeken naar de ontwikkeling van het hartje.

Ook qua diabetes wordt de controle en begeleiding flink opgeschroefd. Vanaf week 6 heb ik wekelijks contact met mijn diabetesverpleegkundige. Vanwege Corona gaat dit allemaal via mail en telefoon aan de hand van mijn pomp- en sensorgegevens. Eens per 8 weken spreek ik mijn internist om mijn labwaarden te bespreken, ook telefonisch. Helaas is mijn vaste internist net met pensioen en haar vervanger heb ik nog nooit in het echt gezien. Telefonische consulten schelen een aantal ziekenhuisbezoekjes, maar het is ook best gek dat het zo moet.

Oogarts

medische begeleiding zwangerschap en diabetesVerder ga ik nu elke drie maanden naar de oogarts. De hormonen en wisselende suikers in de zwangerschap zouden kunnen zorgen voor versnelde complicaties aan de ogen. Dus wordt ook dat extra gecontroleerd. Het zijn mijn minst favoriete ziekenhuisbezoekjes. En die rottige oogdruppels, die waar je pupillen als schoteltjes van krijgt, mogen nu dus extra vaak. Als je zwanger bent, krijg je trouwens een andere soort druppels dan anders. Dus check even of jouw oogarts daarvan op de hoogte is!

In het tweede trimester word ik elke 4 weken in het ziekenhuis verwacht voor controle van de baby. In het derde trimester wordt dit elke 2 weken. Fijn om te weten dat we goed in de gaten gehouden worden!

Boek met praktische tips

medische begeleiding zwangerschap en diabetesNaast de begeleiding vanuit het ziekenhuis heb ik ook erg veel aan het (Engelse) boek “Pregnancy with Type 1 Diabetes: Your Month-To-Month Guide to Blood Sugar Management” van Ginger Vieira en Jennifer C. Smith. In dit boek deelt men praktische tips over diabetesregulatie, diabetes in elke maand van de zwangerschap én ervaringsverhalen gedeeld. Het helpt mij erg om beter te begrijpen wat ik kan verwachten en er staan hele fijne tips in.

Heb je vragen voor me? Laat me dat dan vooral weten in de comments of stuur me een berichtje via mijn social media.

Meer lezen?

Leonneke van der Voort (1985), kreeg op haar twintigste de diagnose diabetes type 1. Ze deelt haar dagelijkse leven en passie voor eten op Instagram als @mysweetbalance en deelt gezonde recepten op haar eigen blog www.mysweetbalance.com.

Reageer