print-image

Een tijdje geleden schreef ik een blog over een zwangerschapswens met diabetes en hoe extra lastig diabetes is als zwanger worden niet vanzelf gaat.

Zwanger en diabetes_zwangerschapstestAan het eind van de zomer was het dan eindelijk zover: ik had een positieve zwangerschapstest in handen! We zijn er al zo lang bewust mee bezig geweest en dan ineens is het echt zo. Ik ben zwanger!

Lees ook: Als zwanger worden lang duurt én je diabetes hebt

Andere focus op diabetes

Meteen veranderde mijn focus op mijn diabetes volledig. Ik heb al jaren een prachtig HbA1c en ik zorg al heel lang dat mijn waarden niet al te veel uit de bocht vliegen. Maar nu er een klein wezentje in mij groeit dat volledig afhankelijk is van hoe ik mijn glucosewaarden onder controle kan houden, begint het eigenlijk pas écht. Ik heb meteen het alarm voor de bovengrens van mijn Dexcom aangepast, zodat ik echt zoveel mogelijk tussen de 4 en de 7.5 blijf.

Lees ook: We made a wish, and you came true!

Heel veel schommelingen

Zwanger en diabetes_schommelende glucosewaardenEn dat hebben we geweten. De eerste weken schommelden mijn waarden behoorlijk en vlogen de alarmen ons om de oren. Er zijn dagen geweest dat ik nauwelijks een vlakke lijn in mijn grafieken zag. Met name de nachten waren pittig: meerdere alarmen in een nacht waren geen uitzondering. Hoeveel extra insuline ik ook gaf, stabiel onder de 7.5 bleef mijn waarde niet.

Toevallig vertrokken wij een paar dagen na mijn positieve zwangerschapstest naar Ameland voor een week vakantie. Heel fijn om veel tijd samen te zijn en te wennen aan het idee dat we een kindje krijgen. Maar het was ook best lastig voor mijn glucosewaarden: lange fiets- en wandeltochten, lunchen op een terras, lekker koken in ons huisje. Alles was net even anders dan hoe het thuis op normale dagen gaat, dus schoten mijn waarden regelmatig omhoog en reageerde ik niet altijd goed op extra insuline. We hebben dan ook regelmatig een extra wandeling gemaakt om de insuline in mijn lichaam te activeren en de waarde naar beneden te krijgen. We zijn één avond uit eten geweest en toen heb ik zelfs tussen het voor- en hoofdgerecht in mijn eentje een stuk gewandeld. Alles voor die kleine in mijn buik.

Onzeker

De schommelingen in mijn glucosewaarden in de eerste weken maakten mij onzeker: doe ik het wel goed? Zou het wel goed gaan met die kleine doperwt? Kan ik eigenlijk wel zwanger zijn met diabetes? Hoe ga ik dit in vredesnaam 9 maanden volhouden?

Gelukkig mochten wij al na ruim 7 weken komen voor de eerste echo. De arts liet ons een prachtig kikkervisje zien, met een mooi kloppend hartje en alles helemaal volgens het boekje. Zo trots als een pauw liepen we het ziekenhuis uit. Het is echt waar: in mei 2021 verwachten wij ons eerste kindje.

Blijf mijn zwangerschap volgen

In mijn volgende blogs zal ik jullie meer vertellen over mijn zwangerschap met diabetes, de mentale impact en de begeleiding die ik krijg. De boeken die ik heb gelezen ter voorbereiding, eten tijdens de zwangerschap en alles wat ik verder nog tegen kom in de komende maanden.

Heb je vragen voor me, laat me dat dan vooral weten in de reacties.

 

 

Meer lezen?

Leonneke van der Voort (1985), kreeg op haar twintigste de diagnose diabetes type 1. Ze deelt haar dagelijkse leven en passie voor eten op Instagram als @mysweetbalance en deelt gezonde recepten op haar eigen blog www.mysweetbalance.com.

Reageer