print-image

Ja, wat betekent diabetes voor mij? Ik kan je zeggen dat ik ben wie ik ben, mede door mijn diabetes. Ik denk dat ik zonder diabetes heel anders in het leven had gestaan. Het klinkt misschien raar, maar naast heel veel negatieve dingen, heeft diabetes mij ook een aantal positieve dingen gebracht.

Meer dan ‘’gewoon’’ een ziekte

Devlin_wat betekent diabetes voor mijVoor mij is diabetes meer dan ‘’gewoon’’ een ziekte. Voor mij is het hebben van diabetes een soort leefstijl geworden. Alles veranderd op het moment dat je de diagnose diabetes krijgt. Bij diabetes komt zoveel meer kijken dan alleen prikken, meten, eten en spuiten. In dit rijtje mis ik dan ook een belangrijk woord: ‘’nadenken’’. Bij elke prik en waarde die ik meet, denk ik na over hoe die hoge en/of lage waarde is ontstaan. En bij elke maaltijd denk ik na over de hoeveelheid insuline en factoren die mijn insulinegevoeligheid kunnen beïnvloeden. Ook denk ik bij elke spuit na waar ik de naald nu weer eens ga plaatsen aangezien mijn lichaam vol zit met bulten, blauwe plekken en littekens.

Lees ook:  #sTr1peD: zo vaak denk ik per dag aan diabetes

Bewust

Diabetes heeft er ook mede voor gezorgd dat ik mij extra bewust ben van een aantal dingen. Zo ben ik mij bewust van wat ik eet en van wat beweging met mijn lichaam doet. Ik ben me bewust van het aantal suikers in voedingsmiddelen en dat het leven niet vanzelf gaat. Ik ben me bewust van wat een chronische ziekte met mensen kan doen.

Positieve kanten

Devlin_wat betekent diabetes voor mijHet klinkt misschien heel raar, maar diabetes heeft mij ook zeker positieve dingen gebracht. Door de diabetes ben ik me er bewust van geworden hoe belangrijk het is om naar je lichaam te luisteren. Om op tijd te gaan slapen als je moe bent, om op tijd te eten en te drinken en om op tijd je rust te nemen. Als ik niet naar mijn lichaam luister, word ik meteen ‘’gestraft’’ door mijn diabetes. Diabetes heeft mij ook doen inzien hoe kwetsbaar het leven is. Aan diabetes hoef je niet te overlijden, maar als je er niet goed voor zorgt, is deze kans en de kans op complicaties wel aanwezig, waardoor je misschien korter zal leven. Mede door mijn diabetes heb ik daarom ingezien dat het heel belangrijk is om te genieten van alles.

Dankbaar

Devlin_wat betekent diabetes voor mijVerder ben ik ook dankbaar als ik aan diabetes denk. Ik ben niet dankbaar voor het feit dat ik diabetes heb, maar wel voor het feit dat er zo’n goede diabeteszorg is hier in Nederland. En er zijn zoveel mensen (ook mensen zonder diabetes) die zich inzetten voor onderzoek naar deze ziekte en zoeken naar genezing. En natuurlijk ben ik ook dankbaar voor al die lieve diabuddies om mij heen. Zonder diabetes en social media had ik al deze lieve personen nooit leren kennen.

Ja, diabetes betekent zoveel meer dan gewoon een ziekte voor mij.

Lees ook: D-I-A-B-E-T-E-S

Wat betekent diabetes voor jou? Laat het mij weten in de reacties.

Meer lezen?

Devlin Klaauwer is 22 jaar jong en kreeg ruim 13 jaar geleden de diagnose diabetes type 1. Haar leven stond op dat moment op zijn kop. Nu 13 jaar later heeft ze leren leven met diabetes en haalt ze alles uit het leven wat erin zit! Ze blogt en vlogt over haar leven met diabetes en deelt elke dag wat op haar Instagram @thelifeofadiabetic.

Reageer