print-image

De laatste paar maanden heb ik het wandelen helemaal ontdekt. Naast dat het super goed is voor mijn diabetes, doet het ook mijn mentale gezondheid veel goeds. Ik geniet van de mooie omgeving en heb al heel wat mooie plekjes ontdekt in de stad waar ik toch al heel mijn leven woon!

Zoeken naar wat het beste werkt

Devlin_wandelenIk het begin zakte mijn waarde enorm tijdens of net na het wandelen. Ik belande eigenlijk altijd in een hypo. Natuurlijk moest mijn lichaam even wennen aan het bewegen en moest ik zoeken naar wat voor mij het beste werkte. Ik begon met het eten van een banaan voor ik vertrok. Dit hielp, maar vaak net niet genoeg. Inmiddels ben ik erachter dat het voor mij helpt om iets kleins te eten voordat ik ga lopen en om mijn basale stand van de pomp wat lager te zetten. Maar dit werkt natuurlijk voor iedereen anders! Jouw lichaam heeft waarschijnlijk net iets anders nodig dan mijn lichaam, dus zie dit niet als advies.

Vlakke lijn

Ik ontdekte dat mijn waarden na de wandeling de rest van de dag een stuk stabieler bleven dan op een dag dat ik niet echt had gewandeld. De lijn van mijn sensor bleef vlak en ik had minder insuline nodig. Superfijn om te zien hoeveel invloed beweging heeft op mijn diabetes en insulinebehoefte.

In mijn tas vind je

Wanneer ik ga wandelen, zorg ik altijd dat ik wat belangrijke spullen bij me heb voor onderweg. Het lijkt mij verschrikkelijk als ik onderweg een hypo krijg en ik niks te eten of te drinken bij me heb. Ik neem daarom altijd iets met snelle suikers mee. Natuurlijk neem ik ook mijn meter mee en heb ik altijd mijn telefoon mee. Ik wil bereikbaar zijn en vooral mensen kunnen bereiken als er wat aan de hand is.

Mindfulness

Devlin_wandelenIn mijn vorige blog vertelde ik over het mindfulness leven. Voor mij is wandelen ook zeker een mindfulness oefening. Het is fijn om even je hoofd leeg te maken en je even ergens anders op te focussen. En buiten zijn is sowieso erg goed voor je geest! Tijdens het wandelen luister ik vaak naar een podcast of wandel ik juist even in stilte. Ik vind het fijn om me dan echt even te focussen op de omgeving. Ik luister naar de geluiden en voel de wind, kou of warmte. Op die manier maak ik van mijn wandeling een echte mindfulness oefening.

Lees ook: Mindfulness

Wandelen jullie graag? En wat doet dit voor jullie diabetes? Laat het weten in de reacties. Ik ben benieuwd!

Meer lezen?

Devlin Klaauwer (1997) kreeg ruim 13 jaar geleden de diagnose diabetes type 1. Haar leven stond op dat moment op zijn kop. Nu 13 jaar later heeft ze leren leven met diabetes en haalt ze alles uit het leven wat erin zit! Ze blogt en vlogt over haar leven met diabetes en deelt elke dag wat op haar Instagram @thelifeofadiabetic.

Een reactie

  • Elza Vis schreef:

    Hoi, bij mij is afgelopen voorjaar diabetes type 1 LADA vastgesteld. Ik ben 65.
    Al jaren wandel ik veel, ook dagen achtereen met rugzak.
    Ik stop daar ook niet mee nu ik deze aandoening heb. Heb ik inderdaad ook altijd eten en drinken en insuline pennen en priksetje bij me.
    Mijn glucose is laag als ik wandel. Ik eet dus regelmatig. Probeer ook een beetje 3 hoofdmaaltijden aan te houden. Dat is wel eens lastig omdat ik ook routes loop waar niet altijd gelegenheid is om te eten.

Reageer