print-image

Er zijn veel verschillende manieren om bekende gerechten die normaal gesproken hoog in koolhydraten zijn en dierlijke producten bevatten, om te toveren in vegan en low carb gerechten. Een mooi voorbeeld hiervan is lasagne! In de traditionele vorm wordt deze bereid met gehakt, kaas en soms ook nog wat melk; maar deze producten zijn eenvoudig te vervangen of weg te laten.

Lees ook: Low-carb recept: paprika-chilitortilla’s

In deze vegan en low carb lasagne worden de lasagnebladen, rijk aan koolhydraten en soms gemaakt met ei, vervangen door in plakken geschaafde courgette. Hierdoor zit er meer groente in de lasagne en minder koolhydraten! Het veganisme is bezig met een opmars en daardoor komen er steeds meer alternatieven op de markt, zoals bijvoorbeeld vegan kaas en vleesvervangers van bijvoorbeeld De Vegetarische Slager.

Ingrediënten voor vegan en low carb courgette lasagne

Bevat ongeveer 4 gram koolhydraten per 100 gram.
Portiegrootte: 250 gram per persoon.
Bereidingstijd: ongeveer 55 minuten.

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gram Italiaanse roerbakgroente
  • 400 gram gepelde tomaten in blik
  • 200 gram veganistisch gehakt
  • 1 courgette
  • 50 gram veganistische geraspte mozzarella

Het bereiden van de lasagne

Verwarm de oven voor op 180 °C.

low carb en vegan courgette lasagneSnijd de ui en de knoflook in kleine stukjes en doe hetzelfde met de andere groente als dit nog niet is gedaan. Doe een klein beetje olie of boter in een pan en bak eerst de ui en de knoflook en voeg daarna de 400 gram Italiaanse roerbakgroente toe. Bak het geheel een paar minuten op middelhoog vuur. Voeg het gehakt en de gepelde tomaten toe. low carb en vegan courgette lasagneBreng het geheel aan de kook en laat het zonder deksel op de pan een paar minuten koken, zodat het minder vloeibaar wordt en meer op een saus begint te lijken. Breng de saus vervolgens op smaak met peper en zout.

Schaaf de courgette met een dunschiller of kaasschaaf in de lengte in lange plakken. Draai de courgette steeds een kwartslag, zodat je uiteindelijk het binnenste deel met de zaadlijsten overhoudt. Snijd deze in kleine stukjes en voeg deze toe aan de saus.

vegan low carb courgette lasagne

Vet de ovenschaal in en bedek de bodem met de courgetteplakken. Schep een deel van de saus in de ovenschaal en bedek deze vervolgens met nog een laag courgetteplakken. Probeer het gelijkmatig te verdelen zodat je mooie laagjes krijgt. Verdeel vervolgens de geraspte mozzarella eroverheen en bak het voor ongeveer 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

vegan low carb courgette lasagneHaal de ovenschaal na 30 minuten uit de oven en laat de lasagne eventjes afkoelen. Et voilà! Een homemade lasagn, die ook nog eens vegan én low carb is!

Geniet ervan, eet smakelijk!

Lees ook: Diabetes en plantaardig eten

Heb jij ook een lekker low carb en/of vegan recept? Deel het met ons in de reacties!

Over mij

Lauriëtte de RuiterLauriëtte de Ruiter werd op haar 24ste gediagnosticeerd met diabetes type 1. Op haar blog wishflower.nl schrijft ze over de leuke dingen in het leven, maar ook over een leven met diabetes en hoe zij daarmee omgaat.

Reageer