print-image

Vakantie, wie houdt er niet van? Ik ben er in ieder geval dol op! Geen wekker, geen verplichtingen en lekker lanterfanten. Alleen mijn diabetes gooit nog weleens roet in het (vakantie)eten. Vakantie betekent namelijk ook een ander ritme en een ander ritme betekent ook andere insulinebehoeften. In deze blog vertel ik jullie over mijn vakantieritme en hoe ik mijn diabetes regel met een ander ritme.

Lees ook: Diabetes en werk: lees het verhaal van een juf met diabetes

Vakantie!

Devlin_vakantieritme en diabetesYes! Eindelijk vakantie. Daar was ik echt aan toe. Gek genoeg ben ik altijd toe aan vakantie wanneer ik weet dat het eraan komt. Herkenbaar? Ik stapte op mijn scooter en reed met een heel blij gezicht richting huis. Vier weken vakantie in het vooruitzicht, heerlijk. Ik dacht aan het uitslapen, lekker doen waar ik zin in had, late zomeravonden in de tuin en de vele keren dat we zouden gaan BBQ’en.

Maar toen ..

Maar ineens bedacht ik mij: ‘’Oh, een ander ritme, Dan moet ik misschien ook maar mijn basaal wat hoger gaan zetten of misschien wel een apart basaal programma voor de vakantie?’’. Ja, ik had dan wel vakantie, maar van diabetes heb je nooit vakantie.

Vakantieritme

Ik besloot, ondanks de vakantie, dat een ritme het beste werkt. Ik ben zelf niet een echte uitslaper dus elke dag werd ik rond een uur of 9 wakker. Wel heerlijk om uit je zelf wakker te worden en niet van de wekker. Ontbijten doe ik ook in de vakantie wel voor half 10. Dit werkt toch het beste voor mij. En verder zette ik mijn basaal wat hoger op de dagen dat ik vrijwel niks deed.

Hitte

En dan is het ook een paar dagen extreem warm geweest. Ik probeerde niet te klagen, maar man man, ik ben echt niet voor dat weer gemaakt! Helaas reageerden mijn suikers ook erg op het warme weer. De ene na de andere hypo kwam om de hoek kijken. Wel weer een extra reden om lekker veel waterijsjes te eten! Op deze warme dagen deed ik vrijwel niks, maar door de hitte was het nu niet nodig om mijn basaal hoger te zetten.

Genieten

Devlin_vakantieritme en diabetesOndanks alles was het een heerlijke vakantie! Ik weet gewoon dat het voor mijn lichaam niet werkt om super laat naar bed te gaan en om dan vervolgens lang uit te slapen. Mijn lichaam werkt het beste als ik op tijd wakker word, een beetje op tijd naar bed ga en op vaste tijdstippen eet. En dat is prima! Want ook op deze manier heb ik genoten van een heerlijke vakantie. Met een vakantieritme dat net iets anders is dan normaal.

Lees ook: Vakantieplannen gewijzigd: better safe than sorry

Heb jij al vakantie gehad? En hoe reageren jouw suikers op een ander (vakantie)ritme?

Meer lezen?

Devlin Klaauwer is 22 jaar jong en kreeg ruim 13 jaar geleden de diagnose diabetes type 1. Haar leven stond op dat moment op zijn kop. Nu 13 jaar later heeft ze leren leven met diabetes en haalt ze alles uit het leven wat erin zit! Ze blogt en vlogt over haar leven met diabetes en deelt elke dag wat op haar Instagram @thelifeofadiabetic.

Reageer