print-image

Voor mijn baan als personal running coach ben ik ter ondersteuning de opleiding fitness trainer gaan volgen. Het stukje krachttraining is erg belangrijk voor hardlopers en door het volgen van deze opleiding kan ik deze trainingen met wat meer kennis en zekerheid geven. Tijdens de opleiding komen veel onderwerpen aan bod. Van de fitness oefeningen zelf tot coaching en begeleiding, van anatomie tot fysiologie en van biomechanica tot voeding. Bij voeding komen ook de gevolgen van ongezonde voeding aan bod. De eerste alinea van dit hoofdstuk gaat over diabetes. Ik heb aan mijn instructeur en aan mijn studiegenoten verteld dat ik diabetes heb en daar krijg ik regelmatig vragen over tijdens het behandelen van de stof. Mijn uitleg van diabetes probeer ik duidelijk en het liefst zo kort mogelijk te houden (wat voor mij een hele uitdaging is). In deze blog zal ik jullie meenemen in hoe ik dat doe.

Lees ook: Goede verzorging tijdens het hardlopen

Ongezonde voeding

Allereerst snap ik wel dat diabetes bij het hoofdstuk ongezonde voeding geplaatst is. Maar hierdoor ontstaat vaak ook de vraag: mag jij dan geen suiker eten? Ik denk dat dit de meest gehoorde vraag is voor mensen met diabetes. Ik heb op deze vraag dan ook altijd een snel en kort antwoord: ik mag wel suikers eten maar ik moet hiervoor insuline spuiten. Daar laat ik het dan vaak bij. Dat diabetes bij het hoofdstuk ongezonde voeding geplaatst is, komt voornamelijk door diabetes type 2. Er zijn steeds meer mensen met diabetes type 2 en de meest voorkomende oorzaak is een ongezonde levensstijl en een ongezond voedingspatroon. En mensen met overgewicht hebben een zeer verhoogde kans op diabetes type 2. Het moge wel duidelijk zijn dat ik met mijn lichte en atletische bouw geen diabetes type 2 heb, maar toch is het voor veel mensen niet duidelijk of ik type 1 of type 2 diabetes heb. Die vraag krijg ik danook nog regelmatig. Hierboven heb ik een samenvatting gegeven van mijn antwoord op die vraag.

Insuline is de sleutel van je cellen

Uitleg van diabetes

Zo kreeg ik de uitleg van diabetes. Dit wordt nog steeds gebruikt bij de uitleg.

Zo nu en dan krijg ik ook nog de vraag wat diabetes type 1, of suikerziekte dan is. Je zou hier een ingewikkeld en lang antwoord op kunnen geven, maar meestal denk ik dan terug aan de wijze hoe het aan mij werd uitgelegd toen ik 20 jaar geleden de diagnose kreeg: wanneer je suikers eet komt dit in je bloedbaan terecht. Deze suikers (glucose) moeten verwerkt worden in je cellen. Insuline is de sleutel van je cellen en zorgt ervoor dat de suikers verwerkt kunnen worden tot energie. Mijn lichaam werkt de aanmaak van insuline tegen dus moet ik het zelf toedienen wanneer ik suikers (of beter gezegd koolhydraten nuttig.) Heb ik te weinig insuline toegediend dan blijven de suikers in mijn bloedbaan en urine en heb ik dus een te hoge bloedsuiker. Wanneer ik teveel insuline in mijn lichaam heb, worden er te veel deurtjes van de cellen geopend en gaat mijn lichaam mijn reserves verwerken; dan heb ik dus een te lage bloedsuiker.

Man met de hamer

Uitleg van diabetes De voorgaande vragen zullen elke diabeet weleens hebben gekregen en iedereen heeft hier zijn antwoord wel op. Veel interessanter vind ik de vragen hoe het gaat in combinatie met het sporten, en hoe het mogelijk is dat ik op mijn niveau presteer.

Lees ook: Podcast time

Ik heb hier in voorgaande blogs al weleens antwoord op gegeven. Afgelopen week kreeg ik een vraag van een mede student, wat ik dan precies voel met een te hoge of te lage bloedsuiker tijdens het sporten. Hij fietst veel en daarom kon ik dit gevoel enigszins eenvoudig aan hem uitleggen. Iedere wielrenner heeft dit wel eens meegemaakt. Je bent lekker aan het fietsen. Een mooie lange rit en omdat je zo aan het genieten bent van de inspanning en de omgeving vergeet je te eten en te drinken. 2 uur verder gebeurt het, de welbekende man met de hamer. Je glycogeen voorraden zijn zo goed als leeg en je hebt geen energie meer om op een lekker tempo door te kunnen. Ik vertel hem dat ik dat gevoel ongeveer ervaar met een te lage bloedsuiker. Zo maak ik het herkenbaar voor hem en dan weet hij ook direct wat ik doe met een te lage bloedsuiker: Eten en drinken, want zoals hij zelf zei: er is niets zo lekker als een colaatje en een energiereep wanneer je de hongerklop hebt, of man met de hamer bent tegen gekomen.

Krijg jij ook weleens vragen over jouw diabetes? Laat ons weten hoe jij hier dan mee omgaat.

Over mij

Profielfoto-Olaf-300x300 Ik ben Olaf Kerkhof (04-09-1987). Samen met mijn vrouw Renate en onze kinderen Abel en Sep woon ik in Amersfoort. Ik werk op een kinderdagverblijf en in mijn vrije tijd sport ik graag. Hardlopen is mijn passie en de focus ligt op de marathon. Sinds 2001 heb ik diabetes type 1. Ik probeer mijn diabetes zo goed mogelijk te reguleren, maar zorg er wel voor dat ik mijn leven kan leiden zoals ik dat wil. Ik probeer mijn leven niet te laten leiden door mijn diabetes. Op Instagram kun je me vinden via @olaf.kerkhof.

Reageer