print-image

Iedere paar weken werk ik braaf het overzicht bij waarin ik alles rondom mijn bloedglucosewaarden documenteer. In deze Excel houd ik een aantal dingen bij: mijn dagtotaal aan insuline en koolhydraten, mijn gemiddelde bloedglucose en mijn time in range. Op de overzichtspagina kan ik vervolgens in één oogopslag zien of het een ‘goede maand’ is geweest. Ook kan ik zien wat het verschil is in de waarden als ik thuis of in het buitenland ben.

Het verschil: ‘de cijfers’

Het verschil tussen mijn waarden thuis en in het buitenland was niet altijd duidelijk. Dit heb ik toegevoegd naar aanleiding van een gesprek met mijn internist. We kregen toen al pratende het gevoel dat er een flink verschil zat tussen die twee. En inderdaad. Zo blijkt dat mijn time in range een stuk lager ligt, dat ik minder koolhydraten eet (omdat het in het buitenland toch wat ingewikkelder is, waardoor ik dan maar gewoon minder eet), dat ik gemiddeld meer insuline nodig heb (omdat ik vaker moet corrigeren), en dat het over het algemeen niet heel veel beter gaat als ik in het buitenland ben.

Waarom het in het buitenland ingewikkelder is

Er is een aantal verschillende redenen waarom ik het lastiger vind om mijn bloedglucosewaarden in het buitenland onder controle te houden. Hiervan heb ik een deel in eigen hand, maar dit geldt helaas niet voor alles.

Lastiger inschatten / gokken

Het verschil tussen het thuis managen van diabetes en in het buitenlandHoe je het ook wendt of keert: in het buitenland vind ik het lastiger om een goede inschatting te maken of een gok te doen van hetgeen dat ik eet. Zo heb ik niet altijd een weegschaaltje bij de hand en zijn daarnaast ook de producten en gerechten anders. Soms is het één groot vraagteken en gok ik er maar wat op los.

Ander ritme

In een ander land en in een andere cultuur is er ook vaak een ander ritme. In Spanje is het bijvoorbeeld vreemd om rond vijf uur ’s middags al met een bord avondeten op schoot te zitten. Het is daar gebruikelijker om later op de avond te eten. Dat maakt het tegelijkertijd extra lastig. Want als ik laat eet én er qua koolhydraten maar wat op los gok, resulteert dat vaak in een nacht vol sensoralarmen.

Meer beweging

Afhankelijk van de reden dat ik in het buitenland ben, zorgt het soms ook voor meer hypo’s. Op vakantie beweeg ik namelijk meer dan thuis. Door de extra beweging en het soms verkeerd inschatten van koolhydraten is het lastig om weg te blijven van hypo’s.

Minder voorraad

Thuis heb ik een kast vol met mijn diabetes hulpmiddelen. Als ik naar het buitenland ga, dan zorg ik ervoor dat ik genoeg voorraden met mij meeneem, maar helaas is dit niet eindeloos. Mijn rugtas zit een keer vol. Dit zorgt ervoor dat ik minder vaak mijn infusieset verwissel en dat ik dit alleen doe op de momenten dat het écht nodig is. Met soms ietwat hogere bloedglucosewaarden als gevolg.

Zie jij voor jezelf een groot verschil tussen je waarden thuis of in het buitenland?

Over mij

Lauriëtte de RuiterLauriëtte de Ruiter werd op haar 24ste gediagnosticeerd met diabetes type 1. Op haar blog wishflower.nl schrijft ze over de leuke dingen in het leven, maar ook over een leven met diabetes en hoe zij daarmee omgaat.

Reageer